ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα μήνα συμπλήρωσε η νέα διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων

Ένα μήνα συμπλήρωσε η νέα διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων
INTIME

Ένα μήνα συμπλήρωσε η νέα διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, με τον περιορισμό προγενέστερων γραφειοκρατικών διαδικασιών και συναλλαγών ενώπιον των ΔΟΥ. 

Με πρόσφατη εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ καταργήθηκε στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων ή σύστασης εμπράγματων δικαιωμάτων με επαχθή αιτία, η υποχρέωση επισύναψης του μέχρι πρότινος απαραίτητου πιστοποιητικού, με το οποίο βεβαιωνόταν η υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, καθώς και η ολική ή μερική εκπλήρωση της σχετικής φορολογικής υποχρέωσης.

Αντ’ αυτού, θα γίνεται πλέον ρητή μνεία στο συμβόλαιο από τον συμβολαιογράφο ότι έχει υποβληθεί η κατά περίπτωση δήλωση από τον υπόχρεο. Ακόμη, καταργήθηκε η διαδικασία παρακράτησης από τον συμβολαιογράφο του οφειλόμενου φόρου από το τίμημα της πώλησης και απόδοσής του στη ΔΟΥ.

Κατά συνέπεια, από τις 28/3/2023 οι ΔΟΥ έπαυσαν να εκδίδουν πιστοποιητικά του άρθρου 105 του Κώδικα για μεταβίβαση ακινήτων ή σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων επ’ αυτών με επαχθή αιτία. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο αγοραστής ενός ακινήτου δεν ευθύνεται για την πληρωμή του φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής που έχει βεβαιωθεί εις βάρος του πωλητή του ακινήτου (Ε.2020/2023).