ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα VLTs του ΟΠΑΠ, η δωρεά της Εθνικής Ασφαλιστικής και η ΕΛΤΕ

Τα VLTs του ΟΠΑΠ, η δωρεά της Εθνικής Ασφαλιστικής και η ΕΛΤΕ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Εθνική Ασφαλιστική

Η Εθνική Ασφαλιστική προχώρησε σε μια ξεχωριστή δωρεά ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Πολιτισμού. Η δωρεά δεν αφορά σε χρηματικό ποσό, αλλά σε ένα ιστορικό ακίνητο. Πρόκειται για το ιστορικό διατηρητέο μνημείο Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944 επί της οδού Κοραή 4 και Σταδίου. Γιατί είναι ιστορικό; Τα δύο υπόγεια του κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Κοραή 4, επιτάχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής, και στέγασαν την Kommandatur δηλαδή το γερμανικό φρουραρχείο. Χρησιμοποιήθηκαν ως κρατητήρια, στα οποία οι συλληφθέντες έμεναν από μία έως και 30 ημέρες προτού μεταφερθούν εν συνεχεία σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή στις ελληνικές φυλακές. Μπορεί οι Γερμανοί κατά την αποχώρησή τους από την Αθήνα να μην άφησαν στοιχεία για τη δράση τους εντός του κτιρίου, αφού κατέστρεψαν όλα τα αρχεία, ωστόσο οι χαραγμένες επιγραφές από τους κρατούμενους, οι προσωπικές μαρτυρίες από ανθρώπους που μαρτύρησαν εντός των υπογείων, αλλά και σελίδες από ημερολόγια Γερμανών και Ελλήνων που βρέθηκαν εκεί, συνθέτουν την ιστορία του Χώρου Ιστορικής Μνήμης 1941-1944. Αν και ο χώρος λειτουργεί ως μουσείο ήδη από το 1991, ανήκε πάντα στην Εθνική Ασφαλιστική. Πλέον, τα δύο υπόγεια του κτιρίου επί της οδού Κοραή 4 συνολικής επιφάνειας 485 τετραγωνικών μέτρων περνούν κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Απόφαση δευτερολέπτων

Με δύο αποφάσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μείωσε κατά ένα δευτερόλεπτο τo χρόνιο διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων μέσω VLTs (Video Lottery Terminal). Για να είμαστε πιο ακριβείς αρχικά ο νόμος προέβλεπε πως η διάρκεια μίας μόνο παρτίδας παιγνίου μέσω VLTs πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο τρία δευτερόλεπτα. Ωστόσο, υιοθετώντας εισήγηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), που συντάχθηκε μετά από αίτημα του ΟΠΑΠ που υποστηρίχθηκε από συμβουλευτική έκθεση εκτίμησης της Ernst Young, ο κ. Σταϊκούρας μείωσε στα δυο δευτερόλεπτα τον ελάχιστο χρόνο. Συγκεκριμένα, αποφάσισε πως η έναρξη ενός νέου κύκλου παιγνίου δεν είναι δυνατή πριν την παρέλευση δύο τουλάχιστον δευτερολέπτων από την έναρξη του προηγούμενου κύκλου. Σημειώνεται πως ο ΟΠΑΠ έχει εξασφαλίσει άδεια για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 25.000 παιγνιομηχανημάτων εντός της Ελληνικής επικράτειας έως το 2035. Το 2022 τα καθαρά έσοδα του ΟΠΑΠ προ εισφορών (GGR) από τα VLTs διαμορφώθηκαν στα 318,3 εκατ. ευρώ, από 194 εκατ. ευρώ το 2021.

Το Φόρουμ των Δελφών

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στις 26-29 Απριλίου, και όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης των μεγαλύτερων ονομάτων της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των θεσμικών της φορέων, εκπροσωπώντας ολόκληρο το φάσμα των τομέων της ελληνικής οικονομίας. Η ανθρωπογεωγραφία του εφετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Θα παραστούν 990 ομιλητές, εκ των οποίων 638 από την Ελλάδα και 352 από 70 χώρες του εξωτερικού. Εκ των ξένων ομιλητών οι 58 προέρχονται από τις ΗΠΑ, οι 58 από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 38 από την Γαλλία, οι 31 από το Βέλγιο, οι 24 ομιλητές από τη Γερμανία και οι 16 από την Ιταλία.

Η ΕΛΤΕ στην Ουάσιγκτον

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) Παναγιώτης Γιαννόπουλος προκειμένου να μετάσχει στην Ολομέλεια του International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR) που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στα πλαίσια του συνεδρίου θα εξετασθούν απολογιστικά στοιχεία από τους ποιοτικούς ελέγχους που πραγματοποιηθήκαν στα 51 κράτη μέλη του IFIAR το 2022. Τα μέλη του IFIAR ανέφεραν στην έρευνα του 2022 ότι το 26% των ελέγχων που επιθεωρήθηκαν είχαν τουλάχιστον ένα εύρημα, σε σύγκριση με το 30% στην έρευνα του. Η αυστηρότητα των προγραμμάτων επιθεώρησης, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ελέγχων των εισηγμένων οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος που επιθεωρήθηκαν, παρέμεινε συνεπής με τα προηγούμενα έτη. Διαπιστώθηκε δε πως πάνω από το 25% των ελέγχων των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος που έχουν επιθεωρηθεί έχουν τουλάχιστον ένα εύρημα. Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα; Η επίσημη ενημέρωση από την ΕΛΤΕ αναμένεται μετά τις εκλογές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.