ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο: Μαχαίρι στις δαπάνες για ενοίκια κτιρίων

Δημόσιο: Μαχαίρι στις δαπάνες για ενοίκια κτιρίων
INTIME

Η σύσταση ειδικής υπηρεσίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίαςτου Δημοσίου, ώστε να εξορθολογιστούν οι κτιριακές ανάγκες των υπηρεσιών και να μειωθούν οι δαπάνες για ενοίκια κτιρίων είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης που θα δρομολογηθεί μετά τις εκλογές.

Την ώρα που το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης, με περισσότερα από 75.000 ακίνητα μεγάλης αξίας, το ίδιο ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια για να νοικιάζει κτίρια που στεγάζουν υπουργεία, εφορίες, αστυνομικά τμήματα, μέχρι και ολόκληρα δικαστήρια. Το κόστος ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο, καθώς σε όλη την Ελλάδα νοικιάζονται από το κράτος πάνω από 2.303 κτήρια .

Η απόφαση της κυβέρνησης για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίαςτου Δημοσίου, ώστε να εξορθολογιστούν οι κτιριακές ανάγκες των υπηρεσιών θα οδηγήσει σε μια μείωση του κόστους σημαντική.

Το ερώτημα είναι απλό. Γιατί πληρώνουμε τεράστια μισθώματα, αντί να μεταφέρουμε τις δημόσιες υπηρεσίες σε άδεια κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο;

Βέβαια την εποχή των μνημονίων ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου πωλήθηκαν σε ιδιώτες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό των 4,1 θα πληρώσει εφέτος το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων , ως ετήσιο ενοίκιο, για το χρονικό διάστημα 01-01-2023 έως 31-12-2023, στο κτίριο, στο Μαρούσι, όπου στεγάζει τις δικές του υπηρεσίες.

Το κτίριο μισθώθηκε στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από τραπεζικό ίδρυμα στις 12-5-2014. Η μίσθωση λήγει στις 12-5-2034.

Πριν πουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ το συγκεκριμένο κτίριο ανήκε στο Δημόσιο, οπότε από το 2007 που οι υπηρεσίες μετακόμισαν από την Μητροπόλεως στο Μαρούσι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είχε απαλλαγεί από τη δαπάνη του ενοικίου.