ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Παράταση στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό

ΤΑΙΠΕΔ: Παράταση στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό
INTIME

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό αναφορικά με την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού παρατείνεται έως 10 Ιουλίου 2023.

Παράλληλα, μέσω ενιαίου διαγωνισμού φαίνεται να εξετάζει το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών να προχωρήσουν οι τρεις επεκτάσεις του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού, προς Ραφήνα και Λαύριο, καθώς και η σήραγγα Ηλιουπόλεως η οποία, ως γνωστόν, θα ενώσει τον οδικό άξονα με το project του Ελληνικού (μελέτες από τη Lamda), οι οποίες στην παρούσα φάση βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού.

Όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, το ενιαίο αυτό έργο υψηλού προϋπολογισμού (μόνον η σήραγγα της Ηλιουπόλεως εκτιμάται ότι θα είναι έργο άνω του 1 δισ. ευρώ) δεν θα είναι δημόσιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρόκειται για ΣΔΙΤ ή για παραχώρηση.

Για τη σήραγγα της Ηλιουπόλεως που σχετίζεται άμεσα με την μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού οι μελέτες ωριμάζουν σε συνεργασία με τη Lamda Development, ενώ συνολικά για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού είναι πιθανό να εξεταστεί και η μέθοδος των πρότυπων προτάσεων που προετοιμάζονται από τεχνικές εταιρείες, όπως πρόσφατα είχαμε αναφέρει, αν και υπάρχουν σχετικές δυσκολίες.