ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοφιλές το Bitcoin σε Τουρκία και Αργεντινή

Δημοφιλές το Bitcoin σε Τουρκία και Αργεντινή
AP

Σε χώρες όπως στην Αργεντινή και την Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός καλπάζει και τα εγχώρια νομίσματα παραπαίουν, οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στα κρυπτονομίσματα στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Το προδίδουν τα υψηλά ποσοστά κατοχής κρυπτονομισμάτων στις δύο χώρες, με την Τουρκία να καταγράφει το υψηλότερο στον κόσμο, καθώς ανέρχεται σε 27,1% και την Αργεντινή στο 23,5%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος δεν υπερβαίνει το 11,9% – σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών GWI.

Ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα στις δύο χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατοχής κρυπτονομισμάτων είναι ο δυσθεώρητος πληθωρισμός, που έχει οδηγήσει στη συντριβή τα νομίσματά τους, ενώ έχει εξωθήσει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών σε άτυπους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων προκειμένου να αποτρέψουν μια μαζική εκροή τους.

Στην Τουρκία, ακόμη και με τα επίσημα και μονίμως αμφισβητούμενα στοιχεία, ο πληθωρισμός ήταν στο 50,51% τον Μάρτιο, ενώ η Αργεντινή σημείωσε ρεκόρ με 104%. Οπως αναφέρουν αναλυτές της K33 Research, «γενικότερα η κατοχή κρυπτονομισμάτων είναι σε υψηλά επίπεδα σε χώρες στις οποίες ισχύουν έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου, χρηματοπιστωτική και πολιτική αστάθεια».

Η αντανάκλαση είναι σαφής στα νομίσματα των δύο χωρών, καθώς τόσο η τουρκική λίρα όσο και το πέσο Αργεντινής έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η τουρκική λίρα έχει καταβαραθρωθεί, καθώς με ένα δολάριο αγοράζει κανείς πλέον 19,5 λίρες. Την ίδια στιγμή, ένα δολάριο αγοράζει 464 πέσος Αργεντινής στη μαύρη αγορά, ποσό υπερδιπλάσιο από την επίσημη ισοτιμία που ορίστηκε στη χώρα το περασμένο έτος.

Ετσι σε μεγάλο ποσοστό οι κάτοικοι των δύο χωρών αγοράζουν τα λεγόμενα stablecoins, κρυπτονομίσματα που θεωρητικά είναι συνδεδεμένα με κάποια αξιόπιστη συμβατική αξία όπως, για παράδειγμα, το δολάριο ΗΠΑ ή ο χρυσός και προσφέρουν έτσι στους ενδιαφερομένους μια εναλλακτική, δεδομένου ότι τα δολάρια σπανίζουν στις χώρες τους.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το μεγαλύτερο και πλέον γνωστό κρυπτονόμισμα, το Btcoin, έχει μεν σημειώσει άνοδο 72% από την αρχή του έτους και βρίσκεται στα 28.600 δολάρια, αλλά ο όγκος των συναλλαγών σε Bitcoin βρίσκεται σε επίπεδα πολύ χαμηλά σε σύγκριση με εκείνα του περασμένου καλοκαιριού. Αιτία βέβαια ήταν η σειρά από σκάνδαλα και πτωχεύσεις στον κλάδο, που κορυφώθηκε με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.