ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης
AP

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια στο επίπεδο του 5 με 5,25% και έστειλε παράλληλα σήμα ότι ενδέχεται να παγώσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ώστε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο από τις τραπεζικές πτωχεύσεις και να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Η απόφαση για τη δέκατη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 ήταν ομόφωνη αλλά το ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε στο πέρας της διήμερης συνεδρίασης δεν περιλάμβανε τη φράση προηγούμενων ανακοινώσεων ότι «η Επιτροπή αναμένει ότι κάποια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να είναι κατάλληλη».

Αντί της φράσης αυτής το ανακοινωθέν αναφέρει ότι «για να αποφασίσουν σε ποιον βαθμό είναι κατάλληλη περαιτέρω σύσφιξη» οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν πως θα συμπεριφερθούν η οικονομία, ο πληθωρισμός και οι αγορές τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η φράση αυτή δεν εγγυάται ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση της τον Ιούνιο, και στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι «ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός» και η αγορά εργασίας ισχυρή.

Οι αξιωματούχοι προσθέτουν ωστόσο ότι οι πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή είναι πιθανό να έχουν αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα.

ΟΠρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα όσον αφορά τα επιτόκια θα καθοριστούν από τα οικονομικά στοιχεία, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή ρητορικής που σηματοδότησε λίγο πριν και η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

Πρόεδρος της Fed τόνισε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα καθορίσει τον ρυθμό της μελλοντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με το τι θα δείξουν τα οικονομικά δεδομένα.

"Κοιτάζοντας μπροστά, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα για να προσδιορίσουμε τον βαθμό στον οποίο μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εάν τα οικονομικά στοιχεία δείξουν ότι αυτό είναι που χρειάζεται. "Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα εάν χρειαστεί να αυστηρότερη περιοριστική νομισματική πολιτική", ανέφερε ο Πάουελ.

Άλλωστε, όπως σημείωσε, ακόμη ο πληθωρισμός βρίσκεται αρκετά υψηλότερα του στόχου και οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος έως ότου μειωθεί ο πληθωρισμός.

O Πάουελ τόνισε , πάντως, ότι η Fed βλέπει τα αποτελέσματα της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, ειδικότερα στον τομέα των ακινήτων και των επενδύσεων, επισημαίνοντας ωστόσο θα απαιτείται χρόνος μέχρι να καταγραφεί στην οικονομία ο πλήρης αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης.

Έσπευσε, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθη καμία απόφαση για παύση των αυξήσεων επιτοκίων, αλλά τόνισε ότι η αλλαγή ρητορικής στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) σχετικά με τη μελλοντική πολιτική σύσφιξης είναι "εύλογη”.

Η δήλωση του επικεφαλής της Fed ψαλιδίζει τις προσδοκίες αναλυτές και επενδυτών που φαίνεται να εκτιμούν ότι αυτή είναι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ευελπιστώντας μάλιστα ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.