ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάτησαν φρένο οι χορηγήσεις δανείων στην ευρωζώνη

Πάτησαν φρένο οι χορηγήσεις δανείων στην ευρωζώνη
AP

Οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης μείωσαν τις πιστώσεις περισσότερο από το αναμενόμενο, δεδομένης της αύξησης του κόστους δανεισμού και των κλυδωνισμών στον τραπεζικό τομέα, αυξάνοντας τις εκκλήσεις πολλών αναλυτών για χαλάρωση του προγράμματος σύσφιξης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΚΤ, Bank Lending Survey, «τα πιστωτικά στάνταρ συσφίχθηκαν σημαντικά το α’ τρίμηνο του έτους. Η μείωση των επιχειρηματικών ή στεγαστικών δανείων ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και υποδεικνύει εξασθένηση της δυναμικής του τομέα του δανεισμού».

Επιπροσθέτως, η μείωση της ζήτησης για δάνεια από τις εταιρείες ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά και η μεγαλύτερη μείωση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Τα δεδομένα υπέδειξαν επιβράδυνση της ανάπτυξης του Μ3 τον Μάρτιο, δείκτη ο οποίος υπολογίζει τη ρευστότητα στην οικονομία, σε χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2014.

Τα γερμανικά ομόλογα περιόρισαν την πτωτική τους πορεία μετά από τη δημοσίευση της έρευνας, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να καταγράφει άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,35%. Το 20% των χρηματαγορών υποδεικνύει πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη.

Η δημοσκόπηση αυτή της ΕΚΤ αποτελεί τις πρώτες ενδείξεις των επιπτώσεων της τραπεζικής κρίσης η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και συνεχίστηκε με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν υποστηρίξει πως οι πιθανές ενδείξεις δημιουργίας προβλημάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμό της αύξησης των επιτοκίων. Μέχρι τώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 – 50 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα, επίσης, με την έρευνα η μείωση της πίστωσης οφειλόταν ως επί το πλείστον στο βαθμό ρίσκου και τους υπολογισμούς των τραπεζών, αλλά και στα επιτόκια της ΕΚΤ. Οι τράπεζες αναμένουν μία «περιορισμένη αλλά συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας το β’ τρίμηνο του 2023».