ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απογοητευτικά τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων

Απογοητευτικά τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων
INTIME

Το λαθρεμπόριο καυσίμων ζει και βασιλεύει, μολονότι έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τη θέσπιση των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπισή του. Τα αποτελέσματα χιλιάδων ελέγχων την τελευταία διετία είναι απογοητευτικά, καθώς οι αριθμοί παρουσιάζουν έκδηλα το μέγεθος της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών, της νοθείας και των πειραγμένων αντλιών.

Κάποια στατιστικά μεγέθη μπορεί να μη φαίνονται μεγάλα, όπως αυτό της νοθείας, όπου το ποσοστό κινείται γύρω στο 3%-4%. Κι όμως δεν είναι. Διότι αυτό το ποσοστό σημαίνει ότι στα 100 τυχαία γεμίσματα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, τρεις έως τέσσερις φορές μπορεί να υπάρξει βλάβη ή να χρειαστεί κάποιος να αλλάξει αυτοκίνητο.

Μόνο το 2022 κατασχέθηκαν 195.802 λίτρα υγρών καυσίμων. Από τη στιγμή που πουλήθηκαν πάνω από 7 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης, ντίζελ κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης, σημαίνει ότι περίπου το 3% διακινήθηκε λαθραία ή με άλλον παράνομο τρόπο. Οι Ειδικές Ερευνητικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ την τριετία 2020-2022 εντόπισαν ότι το 51% ή ένα στα δύο πρατήρια που ελέγχθηκαν είχε φορολογικές παραβάσεις. Για το 2022 ελέγχθηκαν 97 πρατήρια και τα 56, ήτοι το 58%, είχαν φορολογικές παραβάσεις.