ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο Folli Follie: Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τους Κουτσολιούτσους

Σκάνδαλο Folli Follie:  Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τους Κουτσολιούτσους

Σε 34 ημέρες από σήμερα θα ξεκινήσει η η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie , η οποία προ εξαμήνου Δεκέμβριο οδηγήθηκε σε αναγκαστική αναβολή εξαιτίας της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων από την εκδίκαση υποθέσεων πρώτου βαθμού που αφορούν σε κατηγορίες για δράση εγκληματικής οργάνωσης.

Πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie από το fund Quintessential Capital Management (QCM) διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου για να εκδικαστεί η υπόθεση πριν παραγραφούν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται συνολικά 13 πρόσωπα, μεταξύ αυτών ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου, επί σειρά ετών εξαπατούσε ολόκληρη την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα, περιφέροντας έναν (εντελώς) κάλπικο ισολογισμό, σε βαθμό που ιστορικά ελάχιστες παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν παγκοσμίως. Δεν πρόκειται για απλή προσπάθεια συγκάλυψης ορισμένων αδύνατων σημείων του ισολογισμού, αλλά για συντονισμένη, συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης όλης της διεθνής επενδυτικής κοινότητας, μετόχων, ομολογιούχων, εργαζομένων και προμηθευτών.

Το μέγεθος της απάτης, από μόνο του, την κατατάσσει στα μαύρα κατάστιχα της επιχειρηματικής ιστορίας. Η Foli Follie εισήχθη στον FTSE 25, ήτοι στην ελίτ του ελληνικού χρηματιστηρίου, μπήκε στους διεθνείς δείκτες MSCI Greece, δήλωνε τζίρους πάνω από 1 δισ. ευρώ (από τις λίγες ελληνικές εταιρείες, εισηγμένες ή μη με τέτοιο εκτόπισμα), έκανε placements αποκομίζοντας δεκάδες «τυφλά» εκατ. ευρώ, σύναπτε ομολογιακά δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα – πέντε χρόνια μετά- η οικογένεια των Κουτσολιούτσων ζει πλουσιοπάροχα , έχοντας αφήσει πίσω την εμπειρία της βραχυπρόθεσμης προφυλάκισης. Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα επέστρεψαν προκλητικά στις παλιές τους συνήθειες που περιλάβουν διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς και εμφανίσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie προσπαθεί να κρατήσει όρθια την εταιρεία και να αποδεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει δεσμεύσει η Αρχή για το Ξέπλυμα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να παραμείνει βιώσιμη η Folli Follie και να μην καταρρεύσει η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τους ομολογιούχους.

Το σίριαλ της δίκης

Η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie διεκόπη τον Δεκέμβριο 2022 λόγω της αποχής των δικηγόρων από δίκες για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Η αναβολή είχε προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, που δίκαζε την υπόθεση, και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Με μια οργισμένη ανακοίνωση οι πρώτοι σημείωναν ότι οι 35 συνεδριάσεις τους για τη συγκεκριμένη δίκη ματαιώθηκαν εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων, την οποία χαρακτήριζαν «στοχευμένη» και εξηγούσαν ότι οι ίδιοι είχαν ζητήσει να εξαιρεθεί η υπόθεση της Folli Follie, με δεδομένο ότι η αποχή θα οδηγούσε σε παραγραφή αδικημάτων, αλλά, όπως τόνιζαν, «δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανέναν αρμόδιο θεσμικό φορέα». Για τον λόγο αυτό οι δικαστές ανέβαλαν την υπόθεση για τις 19 Ιουνίου 2023, εξηγώντας πως «το δικαστήριο κρίνει ότι δεν πληρούνται πλέον οι αυτονόητες προϋποθέσεις τής εντός ευλόγου διαστήματος δίκαιης δίκης και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης».

Η ανακοίνωση των δικαστών δεν έμεινε αναπάντητη από τον Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «η υπόθεση Folli Follie δεν εμπίπτει στο πλαίσιο για τη χορήγηση άδειας από την αποχή. Δεν επίκειται παραγραφή, δεδομένου ότι οι κατηγορίες αφορούν για όλους τους κατηγορουμένους πράξεις κατ' εξακολούθηση με χρόνο τελέσεως από το 2008 έως το 2018, ούτε συμπληρώνονται τα ανώτατα όρια προσωρινής κράτησης, που αποτελούν τους μόνους λόγους για τη χορήγηση της άδειας». Για τον λόγο αυτό κανείς τότε δεν είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οι δικηγόροι της υπόθεσης από την αποχή.

Πλέον και με δεδομένο ότι, έξι μήνες μετά, η υπόθεση θα είναι στο όριο της παραγραφής, ο Δικηγορικός Σύλλογος θα δώσει άδεια στα μέλη του, όπως προβλέπεται σε κακουργηματικές δίκες.

Έτσι, θα καθίσουν στο εδώλιο ο ιδρυτής της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης, η σύζυγός του Καίτη και άλλοι 10 κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργημάτων για απάτη επενδυτών με παραποιημένους ισολογισμούς και ψεύτικα οικονομικά στοιχεία. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης προκάλεσε ζημιά που υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση σε περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως προσφάτως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμα τα πρόστιμα για χειραγώγηση της αγοράς, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, τα οποία επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη Κουτσολιούτσου, αλλά και σε ακόμα πέντε άτομα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της 25ης Απριλίου 2018 κατά την οποία εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2017 για την εταιρεία. Το Β’ Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις αναιρέσεως, κρίνοντας ότι οι εφετειακές αποφάσεις που επικύρωναν τα πρόστιμα δεν έχουν εσφαλμένη ερμηνεία νομοθετικής διάταξης και έχουν τη νόμιμη αιτιολογία που προβλέπει το Σύνταγμα.