ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «θυγατρική» της JPMorgan στα Σεπόλια, οι ψευτοτραπεζίτες και η απάτη της Chase Paymentech IKE

Η «θυγατρική» της JPMorgan στα Σεπόλια, οι ψευτοτραπεζίτες και η απάτη της Chase Paymentech IKE

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το «Over the Counter» προχωρεί σήμερα σε μια αποκάλυψη που εκτιμούμε πως θα απασχολήσει τις ελληνικές Αρχές. Αφορά εν εξελίξει απάτη, επιτήδειων που συστήνονται σε επιχειρηματίες του εξωτερικού ως στελέχη ανύπαρκτης ελληνικής θυγατρικής της JPMorgan Chase.

Η στήλη πληροφορήθηκε πως ομάδα επιτηδείων με επικεφαλής Έλληνα, κατέθεσε προσφάτως επιχειρηματική πρόταση σε Ιταλό επιχειρηματία. Οι επιτήδειοι υποστηρίξαν πως είναι δήθεν στελέχη του ελληνικού παραρτήματος της Chase Paymentech, η οποία είναι θυγατρική της JPMorgan Chase.

Μάλιστα, έδωσαν και επαγγελματικές κάρτες στις οποίες ανέφεραν πως είναι στελέχη της Chase Paymentech. Ωστόσο, η όλη συμπεριφορά τους δεν έπεισε τον Ιταλό επιχειρηματία, ο οποίος ζήτησε να μάθει εάν πράγματι έχουν την ιδιότητα που επικαλούνται.

To «Over the Counter» ερεύνησε την υπόθεση και βρέθηκε μπροστά σε πολλαπλές εκπλήξεις.

Αρχικά διαπιστώσαμε πως στις 06/11/2020 συστάθηκε στην Ελλάδα η Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, από τον Κύπριο Χαράλαμπο Χαραλάμπους, ο οποίος δήλωσε ως έδρα την οδό Μαραθώνος 10 στον Κεραμεικό. Η εν λόγω εταιρεία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την JPMorgan Chase.

Αλλά η υπόθεση έχει και συνέχεια. Στις 15/09/2021 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η από 23/07/2021 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων της Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με την οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό της. Στο τροποποιημένο καταστατικό της Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ αναφέρεται πως «ο εταίρος αυτής JPMorgan Chase ΝΑ, με ΑΦΜ 996703900, με διεύθυνση POLARIS PARKWAY 111 CLUMDUS OH USA με φορολογική αρχή τις ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, κατέβαλε ποσό 1.000,00 X(100%) ευρώ μετρητά στο ταμείο της εταιρείας και έλαβε 100 X (100%) εταιρικά μερίδια».

Με απλά λόγια, με την τροποποίηση του καταστατικού τον Σεπτέμβριο 2021 εμφανίσθηκε ψευδώς στο ΓΕΜΗ η αμερικανική JPMorgan Chase ως μοναδικός ιδρυτής της Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Αλλά όχι μόνο. Η ίδια τροποποίηση έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «αντικατάσταση του μοναδικού εταίρου από τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους που ήταν μέχρι πρότινος στην εταιρεία JPMorgan Chase ΝΑ με AΦΜ 996703900»… Δηλαδή ο Κύπριος εμφάνιζε τον εαυτό του στο ΓΕΜΗ ως πρώην στέλεχος της JPMorgan.

Αλλά η ιστορία δεν σταματάει εδώ. Στις 23/12/2021 καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ νέα τροποποίηση του καταστατικού της Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Με την τροποποίηση αυτή μεταφέρθηκε η έδρα της Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ από ένα ισόγειο πολυκατοικίας επί της οδού Βοσπόρου 22Β στα Σεπόλια (!) σε νέα διεύθυνση. Συγκεκριμένα, στην Λεωφόρο Συγγρού 196 στην Καλλιθέα. Πρόκειται για το κτήριο στο οποίο στεγάζεται, μεταξύ άλλων, και η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων του Πάνου Καμμένου.

Με την ίδια τροποποίηση καταστατικού επήλθε και μια άλλη αλλαγή. Άλλαξε ο διαχειριστής της Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Συγκεκριμένα, αποχώρησε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ανέλαβε στη θέση του ο Γεώργιος Καζαμίας, γεννηθείς το 1995.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως οι οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε στο ΓΕΜΗ η Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και αφορούν στη χρήση 2021 (σ.σ. είναι μηδενικές) υπογράφονται από τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους και όχι από τον Γεώργιο Καζαμία.

Ωστόσο, διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ο Γιώργος Καζαμίας ο τωρινός διαχειριστής της Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ είναι εκείνος που εμφανίσθηκε προσφάτως ως στέλεχος της JPMorgan Chase στον προαναφερόμενο Ιταλό επιχειρηματία. Μαζί του εμφανίσθηκαν ως στελέχη της «ελληνικής» Chase Paymentech άλλα τρεις. Ένας Ρώσος, ένας Ουκρανός και ένας Σλοβάκος.

Η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή διότι δείχνει το πόσο διάτρητο σε πλαστογραφίες είναι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και πώς επιτήδειοι με απλές εγγραφές σε αυτό, μπορούν να δημιουργήσουν νομικές οντότητες που παραπέμπουν σε θυγατρικές διεθνών ομίλων και μέσω των οποίων παριστάνουν τους εκπροσώπους και τα στελέχη μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, όπως η JPMorgan Chase.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.