ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Παρατείνεται η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Λογαριασμοί ρεύματος:  Παρατείνεται η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής
INTIME

Σε αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος έως τις 30 Σεπτεμβρίου προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παράλληλα με την παράταση για το ίδιο διάστημα του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο και έχει συνεισφέρει μέχρι σήμερα πάνω από 3,25 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Παρότι εκκρεμεί η έγκριση από την Κομισιόν για την παράταση των δύο παρεμβάσεων έως και το τέλος του 2023, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, μπροστά στον κίνδυνο της αυτόματης επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής με τη λήξη της ισχύος της στις 2 Ιουλίου, προχώρησε χθες με υπουργική απόφαση μονομερώς στην παράτασή τους μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Με αυτόν τον τρόπο μετατίθεται στη νέα κυβέρνηση η δύσκολη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για την παράταση του μέτρου αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφού όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό το ζήτημα, κάτι που είναι εις γνώσιν της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Αντιθέτως, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται έτοιμες να δώσουν το πράσινο φως για την παράταση του μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών στη χονδρεμπορική αγορά. Εχουν ήδη, εξάλλου, εγκρίνει έναν παρόμοιο μηχανισμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία (ιβηρικό μοντέλο).

Οι ενστάσεις της Κομισιόν στην παράταση του νέου μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας ανά μήνα, δέκα ημέρες νωρίτερα βάσει πρόβλεψης για την εξέλιξη της χονδρεμπορικής τιμής, συνδέονται με τις πολλαπλές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό αλλά και την παραγωγή υπερκερδών στη λιανική, ζήτημα που αναγνωρίστηκε από το ΥΠΕΝ και παρότι έχει δρομολογηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο η ανάκτησή τους, δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα η προβλεπόμενη εκ του νόμου υπουργική απόφαση. Ετσι μεταφέρεται και αυτή η «καυτή πατάτα» για την επόμενη κυβέρνηση.

Οι προμηθευτές, πάντως, έχουν προεξοφλήσει τη μη έγκριση από την Κομισιόν της παράτασης του νέου μηχανισμού τιμολόγησης και καταρτίζουν ήδη τιμολόγια με σταθερούς και μεταβλητούς συντελεστές, προκειμένου να αποφύγουν τη δαιμονοποιημένη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πολλοί εξ αυτών έχουν έτοιμα τιμολόγια αυτής της κατηγορίας και έχουν ξεκινήσει την ενημέρωση των πελατών τους.

Τα τιμολόγια πάντως του Ιουνίου θα έχουν «άρωμα» εκλογών αφού θα ανακοινωθούν στις 20 Μαΐου, μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή τους. Η αποκλιμάκωση της μέσης τιμής του φυσικού αερίου τον Mάιο στα 34,5 ευρώ/ ΜW από τα 41,8 ευρώ/MWh τον Απρίλιο και αντιστοίχως της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στα 115 ευρώ/MWh από τα 120,44 ευρώ/MWh τον Απρίλιο προεξοφλούν μειώσεις των τιμολογίων της τάξης των 10-15 ευρώ/MWh σε σχέση με τα τιμολόγια του Ιουνίου. Ωστόσο, η άποψη που επικρατεί στην αγορά είναι ότι θα δούμε μεγαλύτερες μειώσεις, και αυτό γιατί η ΔΕΗ, που ως κυρίαρχος παίκτης δίνει τον τόνο, θα συνεκτιμήσει και τον παράγοντα εκλογές στη διαμόρφωση του τιμολογίου της.