ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκλογές 2023: Οι κάλπες θα κρίνουν και την πορεία ομολόγων και μετοχών

Εκλογές 2023: Οι κάλπες θα κρίνουν και την πορεία ομολόγων και μετοχών
INTIME

Καθοριστικές και για την πορεία των ελληνικών ομολόγων και μετοχών θεωρούνται οι εκλογές από τους αναλυτές. Και αυτό καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σε περίπτωση φυσικά που δεν προκύψει πολιτική αστάθεια και η ατζέντα της νέας κυβέρνησης δείχνει συνέχιση της τρέχουσας πορείας, θα βάλει τα ελληνικά ομόλογα στο ραντάρ πολλών περισσότερων και μεγαλύτερων επενδυτών, ενώ ανοίγει τον δρόμο και για την αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Πάντως, οι επενδυτές έχουν δείξει πως δεν βλέπουν πολιτικό κίνδυνο για τη χώρα από τις εκλογές, καθώς «ποντάρουν» στο ότι δεν θα αλλάξει ουσιαστικά η πορεία της χώρας.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνουν και οι επιδόσεις των ελληνικών assets. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών άγγιξε νέα υψηλά εννέα ετών την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, ενώ συνεχίζει να καταγράφει από τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς από τις αρχές του 2023, με κέρδη κοντά στο 22%. Παράλληλα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται γύρω από το 4% και σταθερά κάτω από την απόδοση του ιταλικού 10ετούς, με το ελληνικό spread να έχει υποχωρήσει στις 154 μονάδες βάσης και σε χαμηλά σχεδόν δύο ετών.

Οπως τονίζει o Αμάν Μπανσάλ, αναλυτής της Citigroup, το εάν τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν θα εξαρτηθεί από τις εκλογές. Αν και θεωρεί ότι οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα είναι απίθανο να οδηγήσουν σε κυβέρνηση, ωστόσο θα αποτελέσουν έναν χρήσιμο προγνωστικό δείκτη του τελικού αποτελέσματος του Ιουλίου.

Η Ελλάδα πάντως χρειάζεται δύο αξιολογήσεις investment grade από τους οίκους Moody’s, S&P και Fitch για να ενταχθεί τον διεθνή δείκτη ομολόγων των Bloomberg Barclays, μέσο όρο τρεις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας για να συμπεριληφθεί στον δείκτη iboxx και μια αξιολόγηση «A» από τον S&P ή τη Moody’s.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays σημείωσαν πως οι προοπτικές μιας ισχυρότερης οικονομίας και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπό μια φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση θα ήταν καλός οιωνός για την ελληνική αγορά μετοχών, με την ελληνική οικονομία να μπαίνει σε ένα νέο αναπτυξιακό «μεγάκυκλο». Η Barclays είναι απόλυτα θετική και για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ομολόγων, εκτιμώντας πως σύντομα θα συγκλίνει με τις επιδόσεις άλλων αγορών της περιφέρειας που έχουν υψηλή αξιολόγηση, όπως η Πορτογαλία, δεδομένου ότι είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και τον Οκτώβριο