ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένα τιμολόγια ρεύματος έρχονται στα νοικοκυριά τον Ιούνιο

Μειωμένα τιμολόγια ρεύματος έρχονται στα νοικοκυριά τον Ιούνιο
INTIME

Με μειώσεις έως και 30% έναντι του τρέχοντος μήνα υποδέχονται τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τα μεσάνυχτα της 20ήςΜαΐου ανακοίνωσαν τις χρεώσεις για τον Ιούνιο και οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες τους προκειμένου να συγκρίνουν τους τιμοκαταλόγους και να επιλέγουν με βάση τις ανάγκες τους.

Για τον Ιούνιο ισχύει επιδότηση 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα οικιακά τιμολόγια, όπως είχε ορίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρχές του Μαΐου.

Οι λογαριασμοί ρεύματος για την πλειονότητα των νοικοκυριών θα είναι μειωμένοι. Ελάχιστοι πάροχοι προχώρησαν σε οριακές αυξήσεις των χρεώσεων συγκριτικά με τον τρέχοντα μήνα, ενώ υπήρχαν κι εκείνοι που διατήρησαν αμετάβλητες τις τιμές.

Το εύρος των τελικών χρεώσεων για τον Ιούνιο ξεκινά από 0,0840 ευρώ/kWh και φτάνει μέχρι και τα 0,19 ευρώ/kWh. Σε αυτό το εύρος περιλαμβάνονται και τιμές με εκπτώσεις συνέπειας. Οι συγκεκριμένες εκπτώσεις παρέχονται εφόσον οι καταναλωτές πληρώνουν εντός προθεσμίας τους λογαριασμούς ρεύματος. Οι περισσότεροι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται στην περιοχή των 0,11 με 0,14 ευρώ/kWh.

Οι προαναφερόμενες χρεώσεις στέλνουν τους λογαριασμούς ρεύματος σχεδόν στα επίπεδα λίγο πριναπό την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Αρκετοί πάροχοι έχουν προχωρήσει και σε έξτρα εκπτώσεις ή προσφορές, πέραν των καθιερωμένων πια εκπτώσεων συνέπειας. Υπάρχουν εταιρείες που παρέχουν κλιμακωτές εκπτώσεις, οι οποίες τους πρώτους μήνες κινούνται υψηλά και στη συνέχεια χαμηλώνουν. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκουν να κερδίσουν νέους πελάτες.

Οι καταναλωτές χρειάζεται να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή κατά την επιλογή προγραμμάτων και να προχωρούν σε αναλυτική σύγκριση των χρεώσεων.

Επίσης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τις χρεώσεις των παγίων κατά την επιλογή προμηθευτή και προϊόντος.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή παρόχου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου δεν επιβαρύνεται με πρόσθετη οικονομική χρέωση.

Πολλοί προμηθευτές διαφημίζουν ότι προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) συνιστά στους καταναλωτές να εξετάζουν αν αυτή η χαμηλότερη τιμή συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα εκπτώσεις συνέπειας.

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν τους λογαριασμούς που λαμβάνουν έτσι ώστε να διασταυρώνουν τις χρεώσεις σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος.