ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έξοδος των τραπεζιτών από την ΕΧΑΕ, η Unison και η αποεπένδυση Θεοχαράκη

Η έξοδος των τραπεζιτών από την ΕΧΑΕ, η Unison και η αποεπένδυση Θεοχαράκη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Αποτραπεζοποιήση στην ΕΧΑΕ

Σημαντικές αλλαγές προσώπων δρομολογούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με βασικό χαρακτηριστικό την «αποτραπεζοποιήση» του, καθώς για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει αντιπροσωπευτική παρουσία των συστημικών τραπεζών σε αυτό. Η 22η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 θα κληθεί να αποφασίσει τη μείωση των μελών του ΔΣ από τα 13 στα 11 και την ανανέωση του ΔΣ, με την αποχώρηση τεσσάρων μελών και την είσοδο δύο νέων. Τα μέλη του ΔΣ της ΕΧΑΕ που αποχωρούν είναι ο Αλέξης Πιλάβιος, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και νυν Πρόεδρος της Alpha Asset Management, ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank Γιάννης Εμίρης, ο Γιάννης Κυριακόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας και ο Παντελής Τζωρτζάκης, το γνωστό στέλεχος του χώρου της πληροφορικής. Ποιοι εισέρχονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου; Ο Ιωάννης Κωστόπουλος, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ και ο Ελβετοκαναδός τραπεζίτης Thomas Zeeb, σύμβουλος σήμερα στην Bain & Company. Και οι δύο θα τοποθετηθούν ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Θα δώσει αυτό το σχήμα ευελιξία στην Διοίκηση του Χρηματιστηρίου; Θα φανεί σε προσεχές μέλλον…

Η Lion Rental

Το σύνολο των μετοχών της Lion Rental ελέγχει πλέον η Μοτοδυναμική. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη αγορά της ενοικίασης οχημάτων, καλύπτοντας τόσο την βραχυχρόνια μίσθωση ( Rent a Car), όσο και την μακροχρόνια μίσθωση (Long term Rental), ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της SIXT GmbH & Co έχει κυριολεκτικά απογειωθεί τα τελευταία χρόνια. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Μοτοδυναμική απέκτησε το 80,5% της Lion Rental στο τέλος του 2018 μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καταβάλλοντας 15 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 19,5% παρέμεινε στους παλαιούς μετόχους, ήτοι στην ΤΕΟΔΟΜΗ της οικογένειας Θεοχαράκη. Μετά την «ένεση» των 15 εκατ. ευρώ οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν στην μείωση των οφειλόμενων δανείων σε 18 εκατ. ευρώ, την αναχρηματοδότηση τους για δέκα έτη, αλλά και στην χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως 10 εκατ. ευρώ, με το εν λόγω δάνειο να έχει ορίζοντα λήξης το 2028. Με τις κινήσεις αυτές η εταιρεία μπήκε σε ενάρετη πορεία και σήμερα , όπως προαναφέραμε, σημειώνει μεγάλους τζίρους και κερδοφορία. Χθες ανακοινώθηκε πως η Μοτοδυναμική σε εκτέλεση προσυμφώνου, συνήψε το οριστικό συμφωνητικό αγοράς και απόκτησης του υπόλοιπου 19,5% της Lion Rental από την Sapoly Hellas συμφερόντων Θεοχαράκη έναντι 7,7 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αυτή αποτιμά το 100% της Lion Rental στα 40 εκατ. ευρώ, όταν ο τζίρος της το 2022 ήταν 43 εκατ. ευρώ και το μεικτό κέρδος της 14,6 εκατ. ευρώ!

Η Unison Facility Service

H Διοίκηση της Mytilineos επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που την έφεραν να διαπραγματεύεται την εξαγορά της Unison Facility Services , ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η διαδικασία κατάρτισης σχετικής δεσμευτικής συμφωνίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο κλάδος διαχείρισης ακινήτων (Facility Management) γνώρισε τεράστια άνθιση μέσα στην πανδημία και η κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την Διοίκηση της Mytilineos. Η Unison Facility Services είναι από τις επιχειρήσεις που άνθισαν μέσα στην διετία 2020 -2021. Ο Όμιλος, ο οποίος από το 2018 έχει αποσχιστεί από την πολυεθνική ISS αποτελώντας πλέον αμιγώς ελληνική ιδιοκτησία, σημειώνει διαρκή ανοδική πορεία, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία διετία να ξεπερνά το 14%. Ο τζίρος της ανήλθε στα 50,1 εκατ. ευρώ το 2021 από 40,8 εκατ. ευρώ το 2020 και τα προ φόρων κέρδη στο 1 εκατ. ευρώ. Πάντως η Unison Facility Services έχει κάποιες λογιστικές εκκρεμότητες τις οποίες έχει υπογραμμίσει και ο ορκωτός της. Ενδεικτικά, έχει μια μακροχρόνια απαίτηση από δάνειο που χορήγησε σε πρώην θυγατρική συνολικού ποσού 2,5 εκατ. ευρώ, που λήγει το 2024 και για την οποία έχει σχηματίσει πρόβλεψη για απομείωση ποσού 1,2 εκατ. ευρώ. Κατά την εκτίμησή του ορκωτού η διενεργηθείσα απομείωση υπολείπεται της απαιτούμενης κατά 400.000 ευρώ. Επίσης, στις απαιτήσεις της Unison Facility Services περιλαμβάνονται και επισφαλείς-επίδικες απαιτήσεις συνολικού ποσού 5,4 εκατ. ευρώ, για τις οποίες κατά την εκτίμησή του ορκωτού η διενεργηθείσα απομείωση ποσού 2,6 εκατ. ευρώ υπολείπεται της απαιτούμενης κατά 2,8 εκατ. ευρώ. Τί σημαίνει αυτό; Πως η αξία των απαιτήσεων και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας εμφανίζονται αυξημένα, ενώ δεν πρέπει. Παρά τα παραπάνω, στις 28 Απριλίου 2023, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Unison Facility Services αποφάσισε το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας να μειωθεί κατά 2,18 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό να επιστραφεί στους μετόχους…

Η τηλεφωνική ατέλεια

«Κούρεμα» 12% έπεσε στην τηλεφωνική ατέλεια των βουλευτών και των ευρωβουλευτών, σε μια προσπάθεια να περιορισθεί το κόστος για τον Προϋπολογισμό της Βουλής. Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κωσταντίνου Τασούλα η τηλεφωνική ατέλεια που απολαμβάνουν οι βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές θα ανέρχεται από την 1η Ιουνίου 2023 έως και τις 31 Μαΐου 2025, μέχρι του ποσού των 4.960 ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανόμενων τελών, εξόδων και του ΦΠΑ. Να σημειωθεί πως στο διάστημα 1η Ιουνίου 2021 έως και τις 31 Μαΐου 2023, η τηλεφωνική ατέλεια σε ετήσια βάση ανερχόταν σε 5.650 ευρώ. Ενδεικτικά για τους 300 Έλληνες βουλευτές και 21 ευρωβουλευτές το ύψος της συνολικής ατέλειας έως σήμερα ήταν 1,81 εκατ. ευρώ ετησίως. Από την 1η Ιουνίου αυτό το κόστος θα μειωθεί ετησίως κατά 221 χιλ. ευρώ, ήτοι κάτω από το 1,6 εκατ. ευρώ.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ»

Σχεδόν 18 μήνες απαιτήθηκαν προκειμένου η φορολογική διοίκηση να μπορέσει να θέσει σε παραγωγική λειτουργία το ηλεκτρονικό μητρώο επιτηδευματιών αλκοολούχων ποτών και το ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης αλκοολούχων ποτών. Αν και η σχετική υπουργική απόφαση που προέβλεπε αναλυτικά το πως θα λειτουργούν και θα ενημερώνονται αυτές οι δύο υποδομές είχε εκδοθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην ενεργοποίηση τους. Τελικά με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου που εκδόθηκε 48ώρες πριν τις εκλογές προβλέφθηκε πως η κρίσιμη αυτή υποδομή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από τις 15 Ιουνίου 2023. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.