ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μέτοχοι μειοψηφίας στην ΕΥΔΑΠ, η επένδυση Ράνη στην Ελούντα και το δείπνο στου Παπαϊωάννου

Οι μέτοχοι μειοψηφίας στην ΕΥΔΑΠ, η επένδυση Ράνη στην Ελούντα και το δείπνο στου Παπαϊωάννου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η επένδυση Ράνη στην Ελούντα

Άγνωστο είναι το εάν τελικά θα προχωρήσει το πεντάστερο ξενοδοχείο στην Ελούντα που ήθελε να κατασκευάσει ο Όμιλος Ράνη, ο οποίος διαθέτει ήδη ξενοδοχείο 5 αστέρων Αstir Odysseus Resort and Spa στην Κω. Η κατασκευή του ξενοδοχείου σε ιδιόκτητη παραλιακή έκταση περίπου 170 στρεμμάτων στη θέση Τσιφλίκι της Ελούντας είχε ανακοινωθεί το 2018, ωστόσο η αναζήτηση χρηματοδότησης διαρκώς μετέθετε το project. Τελικά το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης Garden Plaza Ανώνυμος Εταιρεία Μελετών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων για την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας πέντε αστέρων, δυναμικότητας 361 δωματίων και 793 κλινών ύψους 65,73 εκατ. ευρώ δεν θα υπαχθεί στον αναπτυξιακό, καθώς δεν τεκμηριώθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου με ίδια κεφάλαια. Να σημειωθεί πως ο εφοπλιστής Σπύρος Ράνης, ιδρυτής της διαχειρίστριας εταιρείας RANGER MARINE S.A. και του Πειραϊκού Κέντρου Ναυτικής Εκπαίδευσης Σ. Ράνη, απεβίωσε προ έτους και πλέον τον Όμιλο Ράνη τρέχει ο γιος του Οδυσσέας.

Δείπνο στου Παπαϊωάννου

Οικοδέσποινα της συνεδρίασης της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) που έχει οριστεί να συνέλθει στην Αθήνα κατά το διάστημα 8-11 Ιουνίου 2023 θα είναι η υπουργός Ανάπτυξης Ελένη Λουρή. Μάλιστα, η κ. Λουρή θα παραθέσει στις 9 Ιουνίου στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Ανάπτυξης επίσημο δείπνο στο εστιατόριο Παπαϊωάννου στη Βουλιαγμένη. Σε αυτό το δείπνο προβλέπεται να συμμετάσχουν η υπουργός Ανάπτυξης, υψηλόβαθμα στελέχη τόσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η Γενική Γραμματέας, Marija Pejčinović Burić, όσο και της Τράπεζας, όπως η Πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών, Marinela Petrova, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Miglė Tuskiene, ο Διοικητής Carlo Monticelli κ.λ.π.. Βεβαίως το μενού της βραδιας θα περιλαμβάνει την γνωστή αχινοσαλάτα και τα περίφημα ταρτάρ, σεβίτσε και καρπάτσιο του Παπαϊωάννου.

Οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας στην ΕΥΔΑΠ

Η ειδική συνέλευση των μετόχων μειοψηφίας της ΕΥΔΑΠ θα αποφασίσει στις 9 Ιουνίου για την εκλογή δύο εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης. Εμπρόθεσμα υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους για τις δύο θέσεις εκπροσώπων των μετόχων της μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ οι Χρήστος Μηστριώτης, Παναγιώτης Σκουλαρίκης και ο Γεώργιος Τσάμης. Ο Χρήστος Μηστριώτης έχει περισσότερα από 18 χρόνια εμπειρίας στη Διαχείριση Διαθεσίμων & Χρηματοοικονομικών και των Επενδύσεων, ενώ συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ από το 2008. Ο Παναγιώτης Σκουλαρίκης είναι μέλος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ από το 2010 και εκπροσωπεί τους μετόχους μειοψηφίας με συμμετοχή επίσης στην Επιτροπή Στρατηγικής, Καινοτομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς και της Επιτροπής Αμοιβών και Υποψηφιοτήτων. Είναι Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς με βασικές αρμοδιότητες την διαχείριση των σχέσεων με τις Εποπτικές Αρχές (ECB, SSM, SRB, ΤτΕ), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και τον συντονισμό των εκτελεστικών λειτουργιών του Ομίλου. Ο Γεώργιος Τσάμης είναι μέτοχος της ΕΥΔΑΠ. Μέχρι το 2011 ήταν ελεύθερος επαγγελματίας και παράλληλα ασχολούταν με κατασκευές κτιρίων.

Η Cannathebes

«Κόκκινη κάρτα» έριξε το υπουργείο Ανάπτυξης στην εταιρεία Cannathebes η οποία δρομολογεί την ανάπτυξη μονάδας καλλιέργειας και επεξεργασίας βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης στο Δήμο Τανάγρας. Συγκεκριμένα, απέρριψε την αίτηση υπαγωγή της επένδυσης ύψους 4,8 εκατ. ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο, καθώς κρίθηκε πως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ελέγχου νομιμότητας. Πιο απλά το υπουργείο ζήτησε από την ετιαρεία βεβαιώσεις και έγραφα που δεν προσκομίσθηκαν. Πίσω από την Cannathebes βρίσκεται η Artline Constructions, το τεχνικό γραφείο των βορείων προαστίων που τρέχουν ο Σπύρος Χουβαρδάς και η Ελένη Καρακατσάνη και το οποίο έχει λάβει εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων για καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για τις ΙΚΕ Cannathebes, Thebeherbs, Herbcannabis και Thebecannabis.

Στεγαστικά με το σταγονόμετρο

«Φρένο» πάτησαν οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το τελευταίο δωδεκάμηνο, λόγω των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων που φόβισαν τα νοικοκυριά. Στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος έδειξαν πως τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 28,8 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2023, από 30,05 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2022. Αυτή η μείωση των στεγαστικών δανείων κατά 1,23 δισ. ευρώ ή κατά 5,5% σε δωδεκάμηνη βάση εξηγείται από το γεγονός πως το Euribor 6μηνου από -0,24% στο τέλος Απριλίου 2022 διαμορφώνεται σήμερα στο 3,7%. Μπορεί οι τράπεζες να μην χορήγησαν στεγαστικά δάνεια την επίμαχη περίοδο, αλλά έδωσαν πολλά επιχειρηματικά δάνεια. Ενδεικτικά, τα υπόλοιπα επιχειρηματικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 70,7 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2023, από 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2022, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 4,8 δισ. ευρώ. Και αυτά τα δάνεια θα στηρίξουν τα έντοκα έσοδα των τραπεζών τα επόμενα χρόνια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.