φοροπαγίδες infographic
Πηγή: Newsbomb.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πέντε ηλεκτρονικές φοροπαγίδες για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τα ακαθάριστα έσοδα 40 δισ. ευρώ των ελευθέρων επαγγελματιών θα βρεθούν στο στόχαστρο της φορολογικής διοίκησης με στόχο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθεί το φορολογητέο τους εισόδημα που ανέρχεται σε μόλις 4 δισ. ευρώ.

Μέχρι να αλλάξει το σύστημα, που θα προβλέπει τη σύνδεση του συνόλου σχεδόν των δαπανών με τα ηλεκτρονικά βιβλία, η φορολογική διοίκηση θα βασισθεί στα δηλωθέντα στοιχεία που προκύπτουν από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σε περίπτωση που κάποιες μικρές επιχειρήσεις ή αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν δαπάνες υψηλότερες από τον μέσο όρο θα είναι υποψήφιες για έλεγχο.

Στην ΑΑΔΕ έχουν προτεραιοποιήσει προς έλεγχο περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, όπου οι εκπιπτόμενες δαπάνες μάλλον είναι διογκωμένες σε σχέση με τον μέσο όρο των κλάδων.

infographic φοροπαγίδες

Το σχέδιο για τη μείωση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει:

  • Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα πληρωμών μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών (POS), το οποίο βασίζεται σε δύο πυλώνες: πρώτον, στην υποχρεωτικότητα, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουλίου 400.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές τους με τα POS και, δεύτερον, στις επιδοτήσεις, καθώς ξεκινούν τα voucher χρηματοδότησης, μέσα από δύο κύκλους.
  • Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνον οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Δηλαδή, όλες οι δαπάνες ενός ελεύθερου επαγγελματία, είτε εκπίπτει ο ΦΠΑ είτε μόνο μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα, θα πρέπει να περνούν μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων. Επί της ουσίας, για όλες τις δαπάνες τους θα πρέπει να ζητούν τιμολόγιο.
  • Στη χώρα μας η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι προαιρετική. Ωστόσο, συστήνεται πλέον από την ΕΕ η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως στον ΦΠΑ. Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει ότι από τον Ιανουάριο του 2024 τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιβάλουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενώ από το 2028 το σχέδιο θα γίνει υποχρεωτικό για όλα τα κράτη-μέλη.
  • Ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ. (ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012, αλλά ηλεκτρονικά). Συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με τα MyDATA.
  • Το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λπ.) Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.

    Διαβάστε επίσης

    Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι φορολογούμενοι παίρνουν άμεσα επιστροφή φόρου και ποιοι όχι

    Οκτώ μυστικά για να αποφύγετε τις παγίδες των τεκμηρίων

    Τέλος στη φοροδιαφυγή: Αλλάζει τα πάντα η σύνδεση των ταμειακών με τα POS

    Οι μεγάλες αδικίες και οι μεγάλοι χαμένοι του ασφαλιστικού συστήματος

    Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ