ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεί η παραχώρηση του λιμένα Ηρακλείου

Αργεί η παραχώρηση του λιμένα Ηρακλείου
INTIME

Για αύριο Πέμπτη ήταν προγραμματισμένο το άνοιγμα των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναμένεται πλέον να γίνει, καθώς και οι δύο διεκδικητές ζήτησαν να εξετάσουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα του ανταγωνιστή τους. 

Η προθεσμία που έχουν λάβει λήγει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και έτσι είναι πιθανόν η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών να γίνει κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την επόμενη Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Ταμείο θα ζητήσει βελτιωμένες προσφορές και από τους δύο διεκδικητές ανεξαρτήτως της διαφοράς μεταξύ των τιμημάτων που θα προσφερθούν, όπως επιτρέπει η σχετική προκήρυξη.

Ο διαγωνισμός εξελίσσεται έτσι σε μάχη σπιθαμή προς σπιθαμή μεταξύ αφενός του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι και αφετέρου της κοινοπραξίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Aviareps, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου. Τα δύο αυτά σχήματα είναι τα μόνα από τα οκτώ συνολικά που είχαν προκριθεί στην τελική φάση.

Το Ταμείο θα έχει στη διάθεσή του, για να αξιολογήσει τα προτεινόμενα ποσά, τις αποτιμήσεις δύο ανεξάρτητων συμβουλευτικών οίκων. Η ολοκλήρωση, ωστόσο, της συναλλαγής, όταν θα ανακηρυχθεί νικητής στον διαγωνισμό, θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνο, αφού απαιτείται η υποβολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η κύρωση της παραχώρησης από τη Βουλή.

Ο κύκλος εργασιών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου το 2022 παρουσίασε αύξηση 37,42%, στα 7,78 εκατ., έναντι 5,66 εκατ. κατά τη χρήση του 2021, υπερβαίνοντας και τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019 κατά 18,52%. Τα προ φόρων αποτελέσματα της χρήσεως 2022 διαμορφώθηκαν σε 3,77 εκατ., ήτοι βελτιωμένα κατά 2 εκατ. (+114,75%).