ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι πήραν άμεσα επιστροφή φόρου – Τι ακολουθεί

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι πήραν άμεσα επιστροφή φόρου – Τι ακολουθεί
Φωτογραφία αρχείου

Από το σύνολο των 2.688.113 φορολογουμένων που έχουν υποβάλει δήλωση και έχει εκκαθαριστεί, το 16,93% δικαιούται επιστροφή και έχουν ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς τους 67,6 εκατ. ευρώ. Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους η φορολογική διοίκηση προχωρεί σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ σε περιπτώσεις υψηλού ποσού επιστροφής φόρου γίνεται επανέλεγχος.

Περισσότεροι από 310.348 φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα έλαβαν ήδη την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από την εφορία. Ποιοι όμως λαμβάνουν άμεσα το ποσό που δικαιούνται και ποιοι όχι;

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται. Οσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται από τις εφορίες, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει μικρή καθυστέρηση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που υποβλήθηκαν μετά τις 30 Απριλίου και εφόσον υπάρχει υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ, συμψηφίζονται.
  • Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να χορηγείται η έκπτωση 3%.
  • Όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται μεγάλη επιστροφή φόρου θα πρέπει να περιμένουν. Και αυτό καθώς οι ελεγκτές της εφορίας διενεργούν δεύτερο έλεγχο και εφόσον προκύψουν στοιχεία ζητείται από τον φορολογούμενο να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επίσης διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.