ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύονται οι ανησυχίες για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ

Ενισχύονται οι ανησυχίες για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ
AP

Η Fed άφησε προχθές αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά έπειτα από 15 μήνες συνεχών αυξήσεών τους στις συνεδριάσεις της, αλλά έδωσε σήμα για περαιτέρω αύξησή τους κατά 50 μονάδες βάσης φέτος, τα πιο βραχυπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σημείωσαν βουτιά, αλλά τα πιο μακροπρόθεσμα ράλι.

Αυτό προκάλεσε την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων. Συγκεκριμένα, η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε τις 90 μονάδες βάσης, για να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί από τον Μάρτιο, πλησιάζοντας πλέον τα υψηλά των 109 μονάδων βάσης αυτού του κύκλου.

Η κίνηση στην αγορά ομολόγων μαρτυρεί ότι οι traders αμφισβητούν την ικανότητα των policymakers να αποφύγουν τη λεγόμενη απότομη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς συνεχίζουν να επιδιώκουν την αύξηση του κόστους δανεισμού στην προσπάθειά τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει διπλάσιος από τον στόχο της Fed για 2%.

«Η Fed αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του να λύσει ένα λάθος πολιτικής –ότι ήταν πολύ χαλαρή για πολύ μεγάλο διάστημα– με ένα άλλο λάθος πολιτικής, καθώς αγνοεί την αυξανόμενη πιστωτική συρρίκνωση και τις επίμονες ζημίες από τα υψηλότερα επιτόκια», λέει στο Bloomberg ο George Goncalves, αναλυτής της MUFG.

Και δεν ανησυχούν μόνον οι traders των ομολόγων. Το 61% των χρηστών του terminal του Bloomberg που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα μετά την απόφαση της Fed απάντησε ότι η νομισματική πολιτική της Fed θα προκαλέσει μια ύφεση σε κάποιο σημείο μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο εύρος διακύμανσης 5% έως 5,25%, κάνοντας μια παύση των επιτοκιακών αυξήσεων για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν άρχισε τον σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τους κινδύνους στην οικονομία με τη συνεχιζόμενη μάχη κατά του πληθωρισμού, η Federal Reserve με μια ομόφωνη απόφαση αποφάσισε να κρατήσει στάση αναμονής προκειμένου να συλλέξει περισσότερα δεδομένα και να αποτιμήσει τον αντίκτυπο των μέχρι τώρα κινήσεών της.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 5,75% φέτος, που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν ακόμη δύο επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης στη διάρκεια του 2023, έναντι πρόβλεψης για 5,25% που είχαν κάνει στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα λάβουν υπόψη τη σωρευτική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Fed.