ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Currys πουλά την Κωτσόβολος

Γιατί η Currys πουλά την Κωτσόβολος

Γιατί η Currys αποφάσισε να βάλει τώρα «πωλητήριο» στην Κωτσόβολος

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση της πώλησης της Κωτσόβολος από την Currys. Ο βρετανικός όμιλος με ανακοίνωση προς της χρηματιστηριακές αρχές της Βρετανίας έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αποεπενδύσει από την Κωτσόβολος.

Και το ερώτημα είναι γιατί η Currys αποφάσισε να βάλει τώρα «πωλητήριο» στην Κωτσόβολος. Η απάντηση κρύβεται στις οικονομικές επιδόσεις της τελευταίας. Για την οικονομική χρήση 2022 – 2023 η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών «Κωτσόβολος» κατέγραψε αύξηση τζίρου κατά 12% σε συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων, επίδοση επου είναι η καλύτερη επίδοση στον όμιλο Currys, στον οποίο ανήκει η ελληνική εταιρεία. Και δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο που ο βρετανικός όμιλος στην ανακοίνωση που εξέδωσε τότε για τα οικονομικά αποτελέσματα της Κωτσόβολος έκανε γίνεται σε «άλλη μια χρονιά ισχυρών επιδόσεων από την κορυφαία εταιρεία μας στην Ελλάδα».

Στην προηγούμενη οικονομική χρήση, ήτοι 2021 – 2022, ο τζίρος της Κωτσόβολος είχε διαμορφωθεί στα 654 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA στα 51,7 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη στα 25,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι πωλήσεις της Κωτσόβολος ξεπέρασαν το φράγμα των 700 εκατ. ευρώ στη χρήση που ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου.

Σημειώνεται πως πριν λίγη ώρα η Currys ανακοίνωσε πως ξεκινά μια στρατηγική αναθεώρηση για το μέλλον της Κωτσόβολος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πώληση των δραστηριοτήτων της. Όπως σημειώνει ο βρετανικός όμιλος, η Κωτσόβολος με παρουσία στην Κύπρο, εμφανίζει ισχυρές και κερδοφόρες επιδόσεις (παράγει το 20% των εσόδων του βρετανικού ομίλου), διαθέτει υψηλή αναγνωρισιμότητα επωνυμίας, ενοποιημένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και ποικίλο μείγμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο Alex Baldock, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου δήλωσε: «Η απόδοση της Currys είναι ισχυρή στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπου ο μετασχηματισμός μας λειτουργεί, και έχουμε λάβει μέτρα για να οδηγήσουμε σε μια κερδοφόρα ανάκαμψη στις Σκανδιναβικές χώρες. Η Κωτσόβολος είναι μια εξαιρετική επιχείρηση με λαμπρό μέλλον και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσουμε τον καλύτερο τρόπο για να προωθήσουμε την Κωτσόβολο για να μεγιστοποιήσουμε την αξία για τους μετόχους μας».