ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Προσπάθεια να πιάσει τα 29.000 δολάρια

Bitcoin: Προσπάθεια να πιάσει τα 29.000 δολάρια
Pixabay

Άνοδο καταγράφει σήμερα το Bitcoin, με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να προσπαθεί να πιάσει τα 29.000 δολάρια.

Το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 28.727 δολάρια με τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 557 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έχει κερδίσει πάνω από 73,7% από την αλλαγή του έτους.

Με τον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, να δίνει σήμα για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα η εκτίμηση των αγορών είναι ότι οι policymakers ενδεχομένως να μην αποφύγουν μια ύφεση.

Αυτό που φοβούνται οι επενδυτές είναι ότι ο ζήλος των κεντρικών τραπεζών να δαμάσουν τον πληθωρισμό θα συντρίψει τις οικονομίες και θα οδηγήσει τελικά τους policymakers σε μια βιαστική στροφή στην πολιτική τους, όταν ο δείκτες τιμών καταναλωτή θα καταρρεύσουν.

Η Fed μπορεί να αποφάσισε την παρελθούσα Τετάρτη να κάνει μία παύση στην αύξηση των επιτοκίων, όμως έδωσε σήμα για δύο επιπλέον αυξήσεις 25 μονάδων βάσης φέτος. Συνεπώς, οι traders βλέπουν τη Fed να ανεβάζει το ανώτατο όριο του επιτοκίου-στόχου της σχεδόν στο 5,5%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από την αλλαγή του αιώνα.

Ομως οι προοπτικές αυτές προκαλούν ανησυχία στην αγορά. Η ανεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων, όπου δηλαδή τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τις πιο βραχυπρόθεσμες λήξεις, δείχνει την εκτίμηση των traders ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια, λόγω μιας ύφεσης που τελικά θα ρίξει τον πληθωρισμό.