ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραλίες στα «αζήτητα», oι Λιβανέζοι τραπεζίτες και η Interlife

Παραλίες στα «αζήτητα», oι Λιβανέζοι τραπεζίτες και η Interlife

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι Λιβανέζοι τραπεζίτες

Προς έτους δύο Λιβανέζοι τραπεζίτες οι Dr. Antonios Ghorayeb και Fadi Daouk επένδυσαν στην χρηματιστηριακή εταιρεία Nuntius ΑΧΕΠΕΥ του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη. Οι δύο Λιβανέζοι έχουν μια μεγάλη επενδυτική εταιρεία στο Λονδίνο την Peterhouse Capital και ασχολούνται με την αγορά forex και ακινήτων. Για να ακριβολογούμε, η Peterhouse Capital ανήκει κατά πλειοψηφία στη LIBANK SAL, επενδυτική τράπεζα με έδρα τη Βηρυτό, η οποία διαθέτει πλήθος συμμετοχών. Προ τετραμήνου και συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου 2023 οι νέοι μέτοχοι της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ είχαν αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της χρηματιστηριακής κατά το ποσό των 600.001 ευρώ, ώστε να ανέλθει στα 3.457.031 ευρώ. Ωστόσο, προ ημερών η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ αποφάσισε την επαναφορά του μετοχικού κεφαλαίου της χρηματιστηριακής στο ποσό των 2.857.030 ευρώ και τη μη καταβολή ολικά των 600.001 ευρώ. Όπως μάθαμε αυτό έγινε διότι το ακίνητο ιδιοκτησίας της Nuntius εκτιμήθηκε στα 3.100.000 ευρώ. Παρόλα αυτά τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ και ανακοίνωση που θα αναφέρει πως μόλις χθες έγινε και αύξηση κεφαλαίου 200.000 ευρώ σε μετρητά.

Παραλίες στα «αζήτητα»

Θα περίμενε κανείς πως πολλοί επιχειρηματίες θα άρπαζαν τη ευκαιρία για να μισθώσουν παραλίες και να αναπτύξουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και τροχήλατες καντίνες σε δημοφιλείς περιορισμούς όπως το Αγκίστρι, η Αίγινα, ο Πόρος, η Σαλαμίνα, η Ύδρα, κ.α.. Ωστόσο, στη πράξη αποδέχθηκε πως δεν είναι έτσι. Η Γενική Διεύθυνση Δημοσίας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσίων έτρεξε διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού σε 27 παραλίες των δημοφιλών αυτών προορισμών. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ίσως για αυτό να ευθύνεται η τιμή εκκίνησης που είχε προσδιορισθεί από το υπουργείο. Πάντως, η υψηλότερη τιμή για την τριετή παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού δόθηκε για παραλία στην Ύδρα με το μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 171.180 ευρώ.

Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η πρόοδος στο πεδίο της μάχης στην αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων είναι πιο αργή από ό,τι επιθυμεί και ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος δεν είναι «ταινία του Χόλυγουντ». Οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητες στην Ουκρανία γνωρίζουν από πρώτο χέρι αυτό που δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Πρώτη και καλύτερη η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία διαθέτει παρουσία στη χώρα μέσω της θυγατρικής τράπεζας JSC Piraeus Bank και μέσω των εταιρειών πώλησης και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας Akinita Ukraine LLC, Sinitem LLC , Solum Enterprise LLC και Solum Limited Liability Company . Συνολικά η Τράπεζα Πειραιώς μισθοδοτεί 293 άτομα προσωπικό στην Ουκρανία και η Διοίκηση της τράπεζας είναι διαρκώς δίπλα σε αυτό το προσωπικό. Ενδεικτικά, οι JSC Piraeus Bank ICB, Sοlum Entreprise LLC και Akinita Ukraine LLC προσφέρουν στους εργαζομένους τους ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας για νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη με τα ασφάλιστρα να πληρώνονται ανά τρίμηνο. Με απλά λόγια ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται…

Η Interlife Ασφαλιστική

Στο 6,06% ανέρχεται το μερίδιο αγοράς της Interlife στις ασφαλίσεις οχημάτων σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες η Διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Βοτσαρίδης απεκάλυψε πως ο στόλος ασφαλισμένων οχημάτων της Interlife ανέρχεται στα 404.827 οχήματα. Κατά τον ίδιο το 2022 η παραγωγή ασφαλίστρων της Interlife αυξήθηκε κατά 9,36% στα 82,5 εκατ. ευρώ με το 54% των εν λόγω ασφαλίστρων να αφορά αστική ευθύνη αυτοκινήτων. Θετική εντύπωση έκανε στους επενδυτές η αναφορά πως το 57,24% των εργαζόμενων της Interlife είναι γυναίκες και το 45% των εργαζομένων είναι ηλικίας από 24 έως 44 ετών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.