ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η REDS, η ομηρία της Folli Follie και το Saronida Olympos Golf Project

Η REDS, η ομηρία της Folli Follie και το Saronida Olympos Golf Project

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η τριπλή προτεραιότητα της REDS

«Campas Project», Γούρνες και Μαρίνα Αλίμου, αποτελούν τα έργα απόλυτης προτεραιότητας για τον Όμιλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ όπως αποσαφηνίσθηκε χθες από τον CEO της εισηγμένης Ευθύμιο Μπουλούτα κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων. Οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήθελαν μια επιβεβαίωση του «roadmap» για τις στοχεύσεις της REDS, μετά την πρόσφατη παραίτησή του Γιώργου Κωνσταντινίδη. Και στη βάση αυτή ο κ. Μπουλούτας ξεκαθάρισε πως για την επόμενη εξαετία όλο το βάρος θα πέσει σε «Campas Project», Γούρνες και Μαρίνα Αλίμου. Με την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής να βρίσκεται στον «αστερισμό» των μεγάλων αστικών αναπλάσεων, η αξιοποίηση του πρώην οινοποιείου του Κτήματος Καμπά επιφάνειας 315 στρεμμάτων στην περιοχή της Κάντζα αποτελεί προτεραιότητα. Το φιλόδοξο project ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και στο ιστορικό ακίνητο θα δημιουργηθούν γραφεία, εμπορικό κέντρο, χώροι εστίασης, αλλά και χώροι πολιτισμού και επισκέψιμοι οικολογικοί αμπελώνες. Αντίστοιχης σημασίας είναι για τη REDS η αξιοποίηση της έκτασης των 345 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών στο Ηράκλειο Κρήτης. Η υπό αξιοποίηση παραθαλάσσια έκταση βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και σε αυτή θα αναπτυχθούν ξενοδοχεία, ξενώνες, συνεδριακό - εκθεσιακό κέντρο, παραθεριστικές κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνα, ελικοδρόμιο και άλλες χρήσεις. Αναμένεται δε να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά project που θα κατασκευαστούν στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Ως προς την Μαρίνα Αλίμου η REDS αναμένει τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και τις οικοδομικές άδειες εντός του προσεχούς διαστήματος, ώστε το έργο να ξεκινήσει το φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη Μαρίνα Αλίμου θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, ζώνη εμπορικών καταστημάτων και εστιατορίων, γραφεία, ξενοδοχείο, προβλήτα, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, πύργος διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας, υποδομές ναυταθλητισμού και παρκινγκ 850 θέσεων.

Η ομηρία της Folli Follie

Tο δικαστικό σίριαλ για το σκάνδαλο της Folli Follie δεν εκθέτει μόνον διεθνώς τη χώρα, αλλά πλέον έχει καταστεί το «μαρτύριο της σταγόνας» και για τους εργαζομένους της πολύπαθης επιχείρησης. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου λόγω σοβαρού προβλήματος της εισαγγελέως της έδρας κάτι που λειτουργεί υπέρ της οικογένειας Κουτσολιούτσου (δεν θα διαταραχθούν οι καλοκαιρινές διακοπές των πρωταγωνιστών του σκανδάλου). Την ίδια στιγμή η Διοίκηση τεχνοκρατών της Folli Follie - που τοποθετήθηκε μετά από δικαστική προσφυγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - δίνει αγώνα για να κρατήσει όρθια την εταιρεία και να διασφαλίσει τις 1.200 θέσεις εργασίας. Αυτό ωστόσο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για όσο παραμένουν δεσμευμένα από την Αρχή για το Ξέπλυμα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie ύψους 27 εκατ. ευρώ, αλλά και καταθέσεις της εταιρείας ύψους 4-5 εκατ. ευρώ. Το παράδοξο είναι πως η διατήρηση της εταιρείας στη ζωή από το 2018 και μετά έχει συνεισφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον150 εκατ. ευρώ από φόρους, εισφορές και τζίρο. Ωστόσο, αντί η Δικαιοσύνη , οι αρμόδιες αρχές και το υπουργείο Οικονομικών να δώσουν την απαραίτητη προσοχή στην υπόθεση, κωλυσιεργούν υπέρ της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Επενδύσεις στα Χανιά

Μια ιστορική επιχείρηση των Χανίων που μετρά δραστηριότητα μισού αιώνα, η εταιρεία Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Αφοί Ν. Περογιάννη ΑΕ, δρομολογεί αυτήν την περίοδο τον εκσυγχρονισμό της. Στην εταιρεία ανήκουν τα γνωστά ξενοδοχεία των Χανίων «Σαμαριά» και «Ομαλός» που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το Παλιό Ενετικό Λιμάνι. Η ξενοδοχειακή εταιρεία δρομολογεί επένδυση ύψους 3,15 εκατ. ευρώ που αφορά στην επέκταση της υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας «Σαμαριά» με την ανέγερση κτιριακών υποδομών πρόσθετης δυναμικότητας 38 δωματίων – 77 κλινών. Μάλιστα, το project υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νομό και θα επιχορηγηθεί με 992.250 ευρώ. Στην περυσινή σεζόν ο κύκλος εργασιών της Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Αφοί Ν. Περογιάννη ΑΕ ανήλθε σε 2,4 εκατ. ευρώ και οι σχεδιαζόμενες επεκτάσεις αναμένεται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον τζίρο.

Το Saronida Olympos Golf Project

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέταξε στο καθεστώς fast track το Saronida Olympos Golf Project, ένα έργο προϋπολογισμού 840 εκατ. ευρώ που προβλέπει την ανάπτυξη συγκροτήματος ξενοδοχείου, παραθεριστικών κατοικιών και γκολφ σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στη Σαρωνίδα. Σε ότι αφορά στην κάλυψη της συνολικής έκτασης η δομημένη επιφάνεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από 300 στρέμματα σε επίπεδο κάτοψης με αραιή δόμηση και σκοπό να παραμείνει ανεπηρέαστο το φυσικό περιβάλλον. Την παρούσα περίοδο ο φορέας της επένδυσης, η Βήτα Ανάπτυξης Ακινήτων τρέχει τη διαδικασία εκπόνησης των περιβαλλοντικών όρων και θα ακολουθήσει η εκπόνηση των κατασκευαστικών μελετών προκειμένου να ληφθεί η οικοδομική άδεια και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.