ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Greekstream Energy, η ElpeFuture και η φορολόγηση παιγνίων

H Greekstream Energy, η ElpeFuture και η φορολόγηση παιγνίων

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Δομική Κρήτης

Κοντά στα 5 εκατ. ευρώ θα επενδύσει ο Δημήτρης Κούτρας προκειμένου να αποκτήσει το 30% της Δομικής Κρήτης από τον βασικό μέτοχο της εισηγμένης Γιώργο Συνατσάκη, ο οποίος σήμερα κατέχει το 58,63% των μετοχών της κατασκευαστικής. Ήδη η πλευρά της Δομικής Κρήτης επιβεβαίωσε τις συζητήσεις των δύο πλευρών. Τα 5 εκατ. ευρώ που επενδύει η πλευρά Κούτρα στην Δομική Κρήτης μέσω της κυπριακής ADAMΑS GROUP Ltd θα προέλθουν από τα 12,5 εκατ. ευρώ περίπου που εισέπραξε ο κατασκευαστής πουλώντας σε fund το 3,8% των μετοχών που κατείχε στην Intrakat. Η Δομική Κρήτης είχε το 2022 κύκλο εργασιών 12,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 964.167 ευρώ. Η εισηγμένη το 2022 είχε κατασκευαστικές συμβάσεις με σημαντικό ανεκτέλεστο τμήμα περίπου 34,47 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2023 έχει ήδη υπογράψει τρεις συμβάσεις για ανάληψη έργων συνολικού ποσού 17 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός της Δομικής Κρήτης ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια της στα 11 εκατ. ευρώ.

H Greekstream Energy

H Greekstream Energy, στην οποία διαθέτει ποσοστό η Intrakat.δρομολογεί τρία νέα αιολικά έργα στην Μακεδονία. Το πρώτο αφορά στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οκτώ ανεμογεννητριών ισχύος 5,5MW εκάστη στη θέση Πρόμαχος του Δήμου Καστοριάς. Το δεύτερο έργο προβλέπει την εγκατάσταση αιολικού σταθμού με πέντε ανεμογεννήτριες στη θέση Μοναχικόν του Δήμου Πρεσπών. Το τρίτο έργο αφορά στην ανάπτυξη αιολικού σταθμού ισχύος 22 ΜW. Η κατασκευή του αναμένεται να γίνει στη θέση Ζάκα των Δήμων Αμυνταίου, Έδεσσας και Φλώρινας.

Η ElpeFuture

Η ElpeFuture, θυγατρική της HELLENiQ ENERGY έχει εισέλθει δυναμικά στην αγορά της ηλεκτροκίνησης, έχοντας ήδη υλοποιήσει το πιο εκτεταμένο δίκτυο σταθμών ταχείας φόρτισης στην Ελλάδα, καλύπτοντας γεωγραφικά το σύνολο, σχεδόν, της χώρας. Η ανάπτυξη συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, με τη δημιουργία νέων σταθμών σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς και άλλα στρατηγικά σημεία ενδιαφέροντος. Προς το σκοπό αυτό η HELLENiQ ENERGY προχώρησε πρόσφατα σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ElpeFuture κατά 1 εκατ. ευρώ, την τρίτη ΑΜΚ μέσα σε διάστημα 30 μηνών. Έτσι, πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της ElpeFuture ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.

Η φορολόγηση παιγνίων

Στον ελεγκτή - λογιστή Βασίλη Σ. Κυρίτση CEO της ελεγκτικής εταιρείας Magrowth & Co Ανώνυμη Ελεγκτική και Συμβουλευτική Εταιρεία ανέθεσε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (EEEΠ) το έργο της σύνταξης έκθεσης για τη δυνατότητα διαφορετικών προσεγγίσεων στη φορολογία των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων, με σκοπό τον περιορισμό της εκροής παικτών προς το παράνομο δίκτυο και τη διατήρηση των δημοσιονομικών εσόδων από φόρους παικτών. Η σχετική έκθεση από τον επικεφαλής του ελληνικού υποκαταστήματος της Magrowth & Co Ανώνυμη Ελεγκτική θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου 2023. Ενδεικτικά, σήμερα για τυχερά παίγνια που διεξάγονται σε στήλες στα κέρδη έως 100 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής παιγνίων είναι μηδενικός, από 101-200 ευρώ ο συντελεστής είναι 2,5%, για κέρδη μεταξύ 201-500 ευρώ ο συντελεστής 5% και για κέρδη πάνω από 500 ευρώ ο φόρος είναι στο 7,5%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.