ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά ακινήτων: 56.000 μεταβιβάσεις σε 120 ημέρες

Αγορά ακινήτων: 56.000 μεταβιβάσεις σε 120 ημέρες
INTIME

Στις 170.000 θα ανέλθουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων στο σύνολο του 2023 εάν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός.

Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, έχουν υποβληθεί 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Αν η επίδοση αυτή διατηρηθεί και στο υπόλοιπο του 2023, τότε ο συνολικός αριθμός αναμένεται να ανέλθει σε σχεδόν 170.000 πράξεις.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται για πρώτη φορά, καθώς απορρέουν από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της σχετικής διαδικασίας, με στόχο την επιτάχυνση των αγοραπωλησιών στην αγορά ακινήτων. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή και η σύγκριση π.χ. με προηγούμενα έτη, ώστε να είναι πιο ασφαλές το σχετικό συμπέρασμα για την πορεία των πωλήσεων στην αγορά ακινήτων.

Εν τω μεταξύ, η εικόνα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που καταχωρίζονται στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι διαφορετική. Με βάση σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Ερευνας και Ανάλυσης της Cerved Property Services που έγινε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά το δωδεκάμηνο Απριλίου 2022 - Μαρτίου 2023, ο όγκος των συναλλαγών σημείωσε πτώση κατά 12,45% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο (Απρίλιος 2021 - Μάρτιος 2022).

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2022 (όταν δηλαδή ξεκινά η περίοδος σύγκρισης της μελέτης της Cerved) άρχισε η πλήρης εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, που είναι υποχρεωτική πλέον σε κάθε αγοραπωλησία.

Ακόμη κι έτσι, τα παραπάνω στοιχεία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παράδοξα, αφού έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα που περιγράφουν οι επαγγελματίες της αγοράς (π.χ. μεσίτες, κατασκευαστές κ.ά.), οι οποίοι κάνουν λόγο για αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους, που μάλιστα εξηγεί και το «ράλι» των τιμών πώλησης, σε συνδυασμό φυσικά με την περιορισμένη προσφορά κατοικιών.