ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δικηγόροι τα νέα golden boys στις ΗΠΑ

Οι δικηγόροι τα νέα golden boys στις ΗΠΑ

Στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης τα στελέχη των χρηματιστηριακών εταιρειών και των επενδυτικών τραπεζών της Wall Street απέκτησαν το προσωνύμιο golden boys λόγω των προκλητικά υψηλών αμοιβών τους εν μέσω κρίσης. Πλέον, όμως, στις ΗΠΑ όποιος έχει στόχο να βγάλει πραγματικά πολλά χρήματα από την εργασία του, δεν πρέπει να χτυπήσει την πόρτα κάποιας μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας, αλλά ενός δικηγορικού γραφείου.

Πώς έφθασαν οι δικηγόροι να βγάζουν περισσότερα από τους χρηματιστές; Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, οι αγορές συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς και αρχικών δημοσίων εγγραφών (IPOS), ήταν σχεδόν στάσιμες τον τελευταίο χρόνο. Η απουσία επιχειρηματικών deals, αλλά και εταιρειών που θέλουν να μπουν στο χρηματιστήριο σημαίνει λιγότερες προμήθειες για τις εταιρείες της Wall Street και άρα χαμηλότερα μπόνους για τους εργαζομένους τους.

Μάλιστα, το γεγονός ότι οι δικηγόροι βγάζουν περισσότερα από τους τραπεζίτες δεν περνάει απαρατήρητο. Ο Ρόμπερτ Κίντλερ, γνωστός dealmaker της Wall Street, αποχώρησε πρόσφατα από τη Morgan Stanley για να πιάσει δουλειά στη μεγάλη δικηγορική εταιρεία Paul Weiss. Η αύξηση των μισθών των δικηγόρων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όμως αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι οι απολαβές των χρηματιστών δεν αυξάνονται. Και γι’ αυτό φταίει ο πληθωρισμός.

Οπως σημειώνει η Wall Street Journal, οι προμήθειες του investment banking έχουν παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητες τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η μέση συνολική αμοιβή ενός εργαζομένου στον κλάδο, που έχει φθάσει στο επίπεδο του managing director, αλλά δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα «αστέρια» της εταιρείας, διαμορφώνεται στα 1-2 εκατ. δολάρια. Το ποσό αυτό έχει παραμείνει αμετάβλητο εδώ και 20 χρόνια.

Αντίθετα, οι απολαβές των δικηγόρων έχουν ακολουθήσει πολύ περισσότερο την αύξηση του πληθωρισμού. Οι περισσότερες μεγάλες δικηγορικές εταιρείες αυξάνουν τις χρεώσεις τους περίπου κατά 4% τον χρόνο, με αποτέλεσμα οι partners (εταίροι) στα γραφεία αυτά να κερδίζουν τώρα πάνω από 3 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Συνεπώς, μια καριέρα στο investment banking έχει αρχίσει να μη φαίνεται πια και τόσο ελκυστική. Οι ώρες εργασίας είναι ατελείωτες, η δουλειά μπορεί να είναι πολύ βαρετή και φαίνεται ότι όλοι –από εκείνους που δουλεύουν σε hedge funds μέχρι εκείνους στα private equity funds– βγάζουν περισσότερα χρήματα από τους τραπεζίτες.

Ασφαλώς, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου που μπαίνουν τώρα σε μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα μπορούν να ελπίζουν σε μακρά καριέρα που θα τους φέρει πολύ ψηλά στην ιεραρχία της εταιρείας. Και σε αυτά τα επίπεδα, οι απολαβές κινούνται σε ύψη που οι περισσότεροι μπορούν μόνο να ονειρευτούν. Ομως, πλέον, πολλοί βλέπουν να ανοίγονται μπροστά τους άλλα επαγγελματικά μονοπάτια.