ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση δίχως «φρένα» για την τουρκική λίρα - νέο ιστορικό χαμηλό

Πτώση δίχως «φρένα» για την τουρκική λίρα - νέο ιστορικό χαμηλό

Σε νέα ιστορικά επίπεδα βυθίστηκε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. 

Οι κλυδωνισμοί για την τουρκική λίρα συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να βυθίζεται σε νέα ιστορικά χαμηλά. Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στο 26,038.

Το νέο χαμηλό του τουρκικού νομίσματος βρίσκεται πολύ κοντά στην εκτίμηση της Goldman Sachs, η οποία αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την τουρκική λίρα μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση του αμερικανικού οίκου η τουρκική λίρα θα εξασθενήσει στα 28 δολάρια σε 12 μήνες, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έβλεπε την ισοτιμία λίρας – δολαρίου στο 22.

Σημειώνεται πως η νέα διοίκηση της κεντρικής κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας αύξησε την προηγούμενη εβδομάδα στο 15% τα επιτόκια από τα 8,5% και όπως ανέφερε θα συνεχιστούν οι αυξήσεις μέχρι να υπάρξει βελτίωση στην εικόνα του πληθωρισμού που παραμένει στα ύψη.

Πάντως το ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων ήταν μικρότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν να αυξηθούν στο 20%.

Όπως σχολίασε ο Χαμίς Κινεάρ, της εταιρείας συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft, η μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση είναι σημάδι ότι η νέα διοικητής της κεντρικής τράπεζας επιδιώκει να είναι προσεκτική για να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Ερντογάν.