ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To Συνεγγυητικό, η Medela Greece και ο ευγνώμων Ίκαρος

To Συνεγγυητικό, η Medela Greece και ο ευγνώμων Ίκαρος

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η γενική συνέλευση του Συνεγγυητικού

Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Τιτάνια η Γενική Συνέλευση των μελών του Συνεγγυητικού Κεφάλαιού Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται ο απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεγγυητικού για τη χρήση του 2022 και η ετήσια έκθεση πεπραγμένων, αλλά και ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2023. Καθώς η ετήσια συνάντηση των μετόχων του Συνεγγυητικού, κυρίως τραπεζών και χρηματιστηριακών, είναι πάντα μια ευκαιρία ενεργού διαλόγου, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση το ζήτημα των εισφορών των μελών και οι πιθανές αλλαγές στον υπολογισμό τους. Τις σχετικές απαντήσεις θα τις δώσει η Νατάσα Στάμου, η πολύπειρη πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών που είναι και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι μετοχές Κούτρα

Στη χθεσινή στήλη σας ενημερώσαμε πως η ADAMAS GROUP LIMITED του Δημήτρη Κούτρα πούλησε το σύνολο του 3,8% που κατείχε στην Intrakat. Για να ακριβολογούμε από τις 6.100.610 μετοχές που κατείχε ο κ. Κούτρας πουλήθηκαν οι 6.003.577 μετοχές. Παρέμειναν στην κατοχή του 97.033 μετοχές αξίας 203.769 ευρώ περίπου. Από τις 6.003.577 μετοχές που άλλαξαν χέρια, οι 3.003.577 μετοχές κατέληξαν στην εταιρεία BLUE SILK (CY) LTD συμφερόντων του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Αγγέλου, ο οποίος ενίσχυσε στο 15,60% το ποσοστό του στην κατασκευαστική και 3.000.000 μετοχές κατέληξαν στην WINEX INVESTMENTS LIMITED των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, που πλέον ελέγχει το 36,65% της εισηγμένης.

Ο ευγνώμων Ίκαρος

Δεν είναι ευρέως γνωστό πως ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX, είναι απόφοιτος της Σχολής Ικάρων και συγκεκριμένα της Σχολής Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ). Ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν πως ο κ. Ξενοκώστας έφτασε έως και το βαθμό του Σμηναγού. Όλα αυτά τα θυμηθήκαμε χθες, οπότε και έγινε γνωστό πως η ΟΝΕΧ προχωρά σε μια μεγάλη δωρεά προς το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα τη Σχολή Ικάρων. Συγκεκριμένα, η δωρεά συνίσταται σε μία προκατασκευασμένη εκκλησία βυζαντινού ρυθμού (εγγεγραμμένου σταυροειδή με τρούλο και καμπαναριό), η οποία θα φέρει το όνομα του Αγίου Ταξιάρχη, θα είναι πλήρως εξοπλισμένη με τα απαιτούμενα για την τέλεση μυστηρίων και εκκλησιασμού, και θα διαθέτει ολοκληρωμένη ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Μάλιστα, η ONEX θα καλύψει και τα έξοδα μεταφοράς και εγκατάστασής της προκατασκευασμένης εκκλησίας στη Σχολή Ικάρων. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ξενοκώστας δείχνει την ευγνωμοσύνη του στη Σχολή που τον διαμόρφωσε …

Η Medela Greece

Ο καθορισμός μέγιστων ή ενδεικτικών τιμών μεταπώλησης από παραγωγό σε χονδρέμπορο είναι κάτι που επιτρέπεται από την νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι ο καθορισμός συγκεκριμένης τιμής μεταπώλησης, αλλά και η επιβολή ελάχιστης τιμής μεταπώλησης. Τη δεύτερη αυτή πρακτική ακολουθούσε η Medela Greece, η εισαγωγική εταιρεία της οικογένειας Καϊκονίδη που εμπορεύεται τα δημοφιλή προϊόντα μητρικού θηλασμού της ελβετικής εταιρείας Medela. H KLINIKUM PLUS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ (Medela Greece) μπήκε στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πρακτική του καθορισμού συγκεκριμένης τιμής μεταπώλησης των προϊόντων της. Προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, η εταιρεία «εκούσια και με ελεύθερη βούληση» παραδέχθηκε την πρακτική της και εντάχθηκε στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Λόγω της παραδοχής της παράβασης έπεσε στα «μαλακά» και της επιβλήθηκε πρόστιμο 68.779 ευρώ. Να σημειωθεί πως ετησίως ο τζίρος της Medela Greece ξεπερνά τα 2,1 εκατ. ευρώ.

Το πάθημα του εστιάτορα

Η κατοχύρωση εμπορικού σήματος αποτελεί μια σημαντική πράξη προάσπισης των συμφερόντων μίας εταιρείας. Η διαδικασία είναι σύνθετη και απαιτεί έμπειρους και λεπτούς χειρισμούς από ειδικευμένους δικηγόρους. Η ιστορία έχει δείξει πως από λάθη στην κατοχύρωση σημάτων έχουν χαθεί πολλά χρήματα και έχουν ζημιωθεί επιχειρήσεις και επενδυτές. Μόλις πρόσφατα γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης διαπίστωσε από πρώτο χέρι πως η κατοχύρωση εμπορικού σήματος μπορεί να φέρει χασούρα. Ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε εμπιστευθεί τυφλά το δικηγόρο του, ο οποίος τον είχε πείσει πως μπορεί να καταχωρηθεί ως σήμα μια ονομασία με γεωγραφική προέλευση. Αφού έτρεξαν όλες οι διοικητικές διαδικασίες και έγιναν έξοδα αρκετών χιλιάδων ευρώ, τελικά το αίτημα κατοχύρωσης του εν λόγω σήματος απορρίφθηκε από τους εξεταστές του υπουργείου. Και έτσι, ο κατά τα άλλα δαιμόνιος επιχειρηματίας έμεινε να διηγείται τα «επιτεύγματα» του δικηγόρου του ….

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.