ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κοινόχρηστα της Κεφαλαιαγοράς, η Gastrade και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης 

Τα κοινόχρηστα της Κεφαλαιαγοράς, η Gastrade και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης 

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα κοινόχρηστα της Κεφαλαιαγοράς

Χωρίς προβλήματα κύλησε το μεταβατικό εξάμηνο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα νέα της γραφεία στην οδό Ιπποκράτους 3-5. Η σύμβαση υπομίσθωσης του ακινήτου μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Αναπτυξιακής Κυκλάδων, της θυγατρικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων της Intrakat, εξελίσσεται ομαλά και όλες οι πλευρές είναι ικανοποιημένες. Αυτό που δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί είναι τα αυξημένα λειτουργικά κόστη που σχετίζονται με τους λογαριασμούς ενέργειας. Ενδεικτικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέβαλε στην Αναπτυξιακή Κυκλάδων για το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2023 συνολικά κοινόχρηστα 55.366,98 ευρώ. Η δαπάνη κοινοχρήστων για τον Φεβρουάριο 2023 ανήλθε σε 31.399,27 ευρώ και για τον Μάρτιο 2023 σε 23.967,71 ευρώ. Τα κόστη είναι πραγματικά τσουχτερά. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, στο οποίο και ανήκει το πολυώροφο ακίνητο των 7.400 τ.μ. στην οδό Ιπποκράτους 3-5, πρέπει να είναι ευχαριστημένο με την υπομίσθωση του ακινήτου στην θυγατρική εταιρεία της Intrakat.

Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

Το Υπερταμείο παροτρύνει διαρκώς τις διοικήσεις των εταιρειών που ελέγχει να αναπτύσσονται με βιώσιμο τρόπο και να αυξάνουν τις πηγές εσόδων τους. Στη βάση αυτή η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης δρομολόγησε πλάνα για την ανάπτυξη χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης. Μάλιστα χθες επήλθε και η αντίστοιχη τροποποίηση του καταστατικού της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, ώστε να επιτρέπεται στην εταιρεία η παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης χώρων και συλλογής τελών με σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Οι εγκαταστάσεις της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε έκταση 247 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 43 στρέμματα καταλαμβάνουν στεγασμένοι χώροι, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη λαχαναγορά με 280 καταστήματα κατανεμημένα σε 4 πυρήνες των 70 καταστημάτων, καθώς και την κρεαταγορά με 24 καταστήματα, με σύγχρονο εξοπλισμό μεταφοράς και αποθήκευσης κρέατος. Ο αριθμός των εισερχόμενων οχημάτων ημερησίως ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 2.000 οχήματα, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται και επισκέπτονται την αγορά προσεγγίζει τις 5.000.

Η Gastrade

Η εταιρεία Gastrade, που έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης δρομολόγησε και νέα αύξηση κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, προ ημερών αποφασίσθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 8,9 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με τον «πυρετό» των τεχνικών εργασιών της εταιρείας στην Αλεξανδρούπολη και με τις συζητήσεις της Gastrade με τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) για τη μίσθωση και αξιοποίηση χώρων στη χερσαία ζώνη του λιμανιού.

Τα παράνομα τσιγάρα

Τα παράνομα τσιγάρα στην ΕΕ υπολογίζονται στα 35,5 δισεκατομμύρια ετησίως και η εμπορία τους οδηγεί σε μεγάλες απώλειες εσόδων, ειδικά χώρες όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, όπου το λαθρεμπόριο ανθεί. Αυτές τις ημέρες φιλοξενείται στην Αθήνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats). Εκπρόσωποι 21 κρατών μελών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασίλειου, της OLAF (European Anti Fraud Office) και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, αναλύουν τις νέες τάσεις των εγκληματικών οργανώσεων και μοιράζονται επιτυχίες σε επιχειρησιακές δράσεις σχετικά με το λαθρεμπόριο καπνικών στην ΕΕ, με τον συντονισμό της Europol. Η συνάντηση εργασίας εστιάζει στην παράνομη παραγωγή προϊόντων καπνού, τις πρόδρομες ουσίες του και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων απειλών από το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με τις πολιτικές της ΕΕ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.