ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά από δέκα χρόνια το ΤΧΣ αποεπενδύει από την Eurobank

Μετά από δέκα χρόνια το ΤΧΣ αποεπενδύει από την Eurobank

Στις 20 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank θα σφραγίσει το τέλος της δεκαετούς σχέσης της τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα κλείσει για τα καλά το μνημονιακό κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της Eurobank θα κληθούν να εγκρίνουν την απόκτηση από το πιστωτικό ίδρυμα των 52.080.673 μετοχών της τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ και οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η μέγιστη τιμή αγοράς ορίζεται στα 1,90 ευρώ ανά μετοχή και η ελάχιστη τιμή αγοράς στα 1,10 ευρώ ανά μετοχή.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων το ΤΧΣ έχει να προσδοκά πως θα εισπράξει 98,9 εκατ. ευρώ από την πώληση του 1,4% που διαθέτει στην τράπεζα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μόλις στο 1,7% του ποσού που έδωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να διασώσουν την τράπεζα.

Τον Μάιο του 2013 και ενώ είχε εγκαταλειφθεί από τον βασικό της μέτοχο –την οικογένεια Λάτση–, η Eurobank διασώθηκε από τους Έλληνες φορολογούμενους που μέσω του ΤΧΣ επένδυσαν 5,8 δισ. ευρώ στην τράπεζα, αποκτώντας το 98,56% των μετοχών της με τιμή 1,54 ευρώ ανά μετοχή.

Το φθινόπωρο του 2013 εμφανίστηκε ομάδα επενδυτών υπό τους Fairfax, Capital, Ουίλμπουρ Ρος κ.ά. και εκδήλωσε ενδιαφέρον να καλύψει αύξηση κεφαλαίου στη Eurobank σε τιμή αισθητά χαμηλότερη του 1,54 ευρώ ανά μετοχή (0,29 ευρώ). Η τότε ηγεσία του ΤΧΣ υπό την Αναστασία Σακελλαρίου φοβήθηκε πως θα κατηγορηθεί για απιστία και παρέπεμψε το θέμα στην κυβέρνηση Σαμαρά. Για να ξεπεράσει το εμπόδιο η τότε κυβέρνηση με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα επέφερε αλλαγή στον νόμο του ΤΧΣ, επιτρέποντας την κάλυψη κεφαλαίου σε αισθητά μικρότερη τιμή από την αρχική τιμή κτήσης.

Έτσι στις 29/4/2014 η Eurobank ολοκλήρωσε με συνοπτικές διαδικασίες αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,864 δισ. ευρώ χωρίς δικαιώματα προτίμησης στο ΤΧΣ με τιμή διάθεσης 0,31 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την αύξηση το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην τράπεζα μειώθηκε κατά περίπου 60%, στο 35,41%.

Στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 που ακολούθησε και η οποία έγινε ξανά με αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ απαγορεύτηκε ξανά στο ΤΧΣ να μετάσχει και ακολουθήθηκε η διαδικασία του επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated book building), η οποία επέτρεψε στους επενδυτές να καθορίσουν εκείνοι την τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Με τιμή διάθεσης 0,01 ευρώ ανά μετοχή, το ποσοστό του ΤΧΣ στη Eurobank μειώθηκε από το 35,41% στο 2,38%! Έτσι, μέσα σε δύο χρόνια το Δημόσιο έχασε όλα τα χρήματα που είχε τοποθετήσει στη Eurobank.

Μετά τη συγχώνευση μεταξύ της Eurobank και της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, στις 23 Μαΐου 2019 και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω της συγχώνευσης η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα μειώθηκε ακόμη περισσότερο στο 1,40%.

Αυτό πλέον το ποσοστό θα πουληθεί στην Eurobank με την επαναγορά να έχει ήδη προβλεφθεί στη στρατηγική απoεπένδυσης του ΤΧΣ που έχει λάβει έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).