ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση εξαγωγών μέσω στήριξης των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία

Αύξηση εξαγωγών μέσω στήριξης των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία
Pixabay

Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030 με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω της στήριξης των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα, η ρομποτική τεχνολογία και ο θησαυρός των ψηφιακών δεδομένων δημιουργούν νέες ευκαιρίες και νέες αγορές για τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι η Avokado, η νέα εταιρεία του ομίλου Mytilineos, που παρέχει υπηρεσίες «έξυπνης» διαχείρισης ενέργειας με στόχο η ζήτηση από τον καταναλωτή να καλύπτεται από την προσφορά. Σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται από πηγές, όπως φράγματα, λιγνιτωρυχεία και εργοστάσια φυσικού αερίου απευθείας στους καταναλωτές.

Στο μέλλον αυτό θα αλλάξει, η σχέση μεταξύ καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχείρησης) και παρόχου θα γίνει αμφίδρομη, με τον πρώτο να παράγει μέσω ενός φωτοβολταϊκού ενέργεια την οποία θα αποθηκεύει σε κάποια μπαταρία και θα είναι σε θέση να τη «γυρίζει» στο δίκτυο. Με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των ενεργειακών απαιτήσεων, η Avokado, κάνοντας χρήση τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέπει τη βέλτιστη αποθήκευση και αξιοποίηση της ενέργειας. Η Avokado όμως, είναι μία από τις εταιρείες της νέας ψηφιοποιημένης πραγματικότητας που αυξάνονται και πληθύνονται. Ποια είναι η αιτία;

Η δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος, λόγω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, έχει επιτρέψει στην «Καριέρα», που ελέγχει τον ιστότοπο kariera.gr, να μεγεθύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της, στόχος που επιτυγχάνεται μέσω και της πρόσφατης εξαγοράς αριθμού εταιρειών της αμερικανικής Career Builder με έδρα το Σικάγο και πωλητή το fund Apollo.

Η εν λόγω εταιρεία της νέας εποχής αναμένεται φέτος να εμφανίσει ενοποιημένο τζίρο της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (Ebitda), επιδιώκοντας να διπλασιάσει τα μεγέθη της σε δύο χρόνια.

Η λίστα της νέας γενιάς εταιρειών είναι μακρά, συμπεριλαμβάνοντας την People Cert, που έχει ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ και δραστηριοποιείται στις πιστοποιήσεις επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.