ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολο καλοκαίρι για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Δύσκολο καλοκαίρι για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
INTIME

Για επανάληψη των σκηνών χάους που επικράτησαν πέρυσι στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια προειδοποίησε το Eurocontrol, δίνοντας έμφαση σε δημοφιλείς προορισμούς για το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, η εναέρια κίνηση την περασμένη εβδομάδα επανήλθε σε επίπεδα αντίστοιχα με την περίοδο πριν από την επέλαση της πανδημίας.

Ο υψηλός αριθμός των επιβατών αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις αεροπορικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν δεχθεί ήδη πλήγματα από την έλλειψη αεροσκαφών και εργαζομένων. Παράλληλα, συνεχίζονται απεργίες σε αεροδρόμια κατά μήκος της Ευρώπης.

«Εχουμε τονίσει ότι το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ιδίως εάν τα υψηλότερα επίπεδα κίνησης συμπέσουν με απροσδόκητα γεγονότα, όπως κακές καιρικές συνθήκες ή απεργίες, οι οποίες εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αεροπορικής κίνησης», δήλωσε εκπρόσωπος του Eurocontrol, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 34.000 πτήσεις και το Eurocontrol αναμένει 33.000 πτήσεις κάθε μέρα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρότι οι επικεφαλής των αεροδρομίων έχουν διαβεβαιώσει επανειλημμένως ότι η λειτουργία θα είναι ομαλή αυτό το καλοκαίρι, οι ελλείψεις εργαζομένων συνεχίζονται και είναι πιθανό να επιβαρύνουν τη λειτουργία. Το Eurocontrol, πάντως, αναμένει ότι η κίνηση θα είναι αυξημένη τις περισσότερες μέρες του επόμενου διμήνου σε δημοφιλείς θερινούς προορισμούς, όπως η Αθήνα, η Βουδαπέστη και η συνολικά η Γαλλία, ιδίως όμως η Ρενς και η Μασσαλία.

Τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, καθώς και κατά τις εβδομάδες κορύφωσης της τουριστικής κίνησης, το Eurocontrol προβλέπει ότι η τουριστική κίνηση θα είναι αυξημένη στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη, στις Βρυξέλλες, στη Λευκωσία, στη Βαρσοβία και στο Ζάγκρεμπ. Οπως επισήμανε ο ευρωπαϊκός φορέας, ο υψηλός αριθμός επιβατών στα αεροδρόμια είναι πιθανό να οδηγήσει σε καθυστερήσεις.

Στελέχη των αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη έχουν ήδη μιλήσει για το ενδεχόμενο αναστάτωσης αυτό το καλοκαίρι, τονίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να συμβούν αντίστοιχα περιστατικά με πέρυσι.

Την ανοδική πορεία των προηγούμενων μηνών συνέχισε η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας αυξηθεί σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα τόσο της περασμένης χρονιάς όσο και του 2019 οπότε δεν είχε κάνει την εμφάνισή της η πανδημία. Ειδικότερα, κατά τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού, ο αριθμός επιβατών αυξήθηκε, έναντι του Ιουνίου του 2022, κατά 19,8%, σε 2,92 εκατ., με την αντίστοιχη μεταβολή να είναι 11,7%, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2019.

Τα μεγέθη φανερώνουν και την επιστροφή στο ταξίδι των Ελλήνων. Τον Ιούνιο οι επιβάτες εσωτερικού ανήλθαν σε περίπου 925.000 και ήταν αυξημένοι κατά 16,9% και κατά 16,3%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και του 2019. Οι ξένοι τουρίστες ανήλθαν σε περίπου 2 εκατ., με τον αριθμό τους να είναι ενισχυμένος κατά 21,2% και 9,7%, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2022 και του 2019 αντίστοιχα.