ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aίτημα Χατζηδάκη στο ΝΣΚ να αποσυρθεί η προσφυγή στο ΕΔΔΑ για την υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου

Aίτημα Χατζηδάκη στο ΝΣΚ να αποσυρθεί η προσφυγή στο ΕΔΔΑ για την υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου
INTIME

Με αίτημα που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κωστής Χατζηδάκης, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητείται η ανάκληση της προσφυγής προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που είχε υποβληθεί στις 8 Ιουνίου 2023 για την υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το ΕΔΔΑ ήδη έχει εκδώσει απόφαση για το εν λόγω θέμα και δεν θα ήταν θετική για την εικόνα της Ελλάδος η μη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Με βάση την Απόφαση του ΕΔΔΑ η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στον Άρειο Πάγο (Διατακτικό υπ'αριθ. 3 της σχετικής Απόφασης).

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο κατέθεσε αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μέσω του ΝΣΚ, ζητώντας να επανεξεταστεί η απόφασή του από την άνοιξη με την οποία δικαίωνε τον Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, για την υπόθεση της παράβασης καθήκοντος όσον αφορά το έλλειμμα του 2009.

Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος για τρεις λόγους:

  • Φερόταν να κατέχει θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ήταν στην ΕΛΣΤΑΤ
  • Δεν είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ για ένα διάστημα δέκα μηνών
  • Επειδή δημοσιοποίησε εθνικά δημοσιονομικά στοιχεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, αλλά το 2017 καταδικάστηκε κατόπιν έφεσης για την τρίτη από τις κατηγορίες και κρίθηκε αθώος για τις υπόλοιπες. Στη συνέχεια προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, αλλά το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του. Ακολούθως προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, το οποίο τον περασμένο Μάρτιο τον δικαίωσε κρίνοντας ότι «το άνοιγμα εκ νέου της διαδικασίας που διεξήχθη ενώπιον του Αρείου Πάγου θα αποτελούσε ένα αρμόζον μέσο για την αποκατάσταση των παραβιασθέντων δικαιωμάτων του ενάγοντος».

Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση, καλεί το ΕΔΔΑ να επανεξετάσει την υπόθεση.