ΕΝΦΙΑ: Τι σχεδιάζεται για την έκπτωση 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα
Πηγή: INTIME
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τι σχεδιάζεται για την έκπτωση 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα

Πρόσθετη έκπτωση 10% στο «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που ασφαλίζουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές), προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το μέτρο κόστους 40 εκατ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί από το 2024. Το μέτρο που θα εφαρμοστεί από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 αναμένεται να ισχύσει για όσους έχουν ήδη ασφαλίσει τα σπίτια τους από τους κινδύνους μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο ακινήτων το 2025.

Σε κάθε περίπτωση με το μέτρο ευνοούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες.

Με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, μια κατοικία η οποία σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 120 ευρώ εάν ο φορολογούμενος προχωρήσει στην ασφάλισή της για φυσικές καταστροφές, τότε το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε 108 ευρώ.

Μια άλλη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 210 ευρώ αν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές ο φόρος περιορίζεται σε 189 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με δυο κατοικίες ο οποίος πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 750 ευρώ αν τις ασφαλίσει θα περιορίσει τη φορολογική του επιβάρυνση στα 675 ευρώ. Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία των κατοικιών και ο ΕΝΦΙΑ τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στη χώρα μας μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Συγκεκριμένα από 6.371.901 κατοικίες, ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ από την ασφάλιση και μόνον 200.000 νέων κατοικιών με μέσο κόστος ετήσιας δαπάνης 155 ευρώ, τα πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με μεγάλα ποσά για να καλύψει τις ζημιές από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στην Ελλάδα μέσα σε τέσσερις δεκαετίες (1980-2020) ακραία φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, πλημμύρες κ.οκ. έχουν οδηγήσει σε συνολικές οικονομικές απώλειες 10,3 δισ. ευρώ, με μόλις το 1,6 δισ. ευρώ να αφορά ασφαλισμένη περιουσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1980-2018 λιγότερο από:

  • Το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.
  • Το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.
  • Το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.