ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από «μαϊμού» ρολόγια πολυτελείας πλημμύρισε η αγορά

Από «μαϊμού» ρολόγια πολυτελείας πλημμύρισε η αγορά
AP

Σχεδόν ένα στα δέκα ρολόγια πολυτελείας είναι «μαϊμού», σύμφωνα με την εταιρεία Watchfinder & Cο., που εμπορεύεται μεταχειρισμένα ρολόγια από το 2002, ενώ οι απομιμήσεις γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται δύσκολα, ακόμη και από ειδήμονες. 

Περίπου η μισή αγορά κατακλύζεται από Rolex «μαϊμού», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Αριέν βαν ντε Βαλ. «Η Rolex είναι η πιο δημοφιλής μάρκα ρολογιών πολυτελείας και έχει την υψηλότερη ζήτηση, ως εκ τούτου είναι εκείνη που αντιγράφεται πιο συχνά», δήλωσε.

Οι εργαζόμενοι στη Watchfinder ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν περίπου το 80% των απομιμήσεων μόνο «με το μάτι», λέει ο Ντε Βαλ στο Bloomberg. Τώρα αυτό το ποσοστό έχει πέσει σε μόλις 20%, αφού τα αντίγραφα γίνονται διαρκώς πιο πειστικά. Πλέον πρέπει να πραγματοποιούν πιο λεπτομερείς ελέγχους, όπως το άνοιγμα των καπακιών των ρολογιών και τον έλεγχο των μηχανισμών για να εντοπίσουν τις απομιμήσεις υψηλής ποιότητας. Δεν είναι όμως μόνον η Rolex που εμφανίζεται στην αγορά των αντιγράφων.

«Υπάρχουν αντίγραφα ή κλωνοποιημένα ρολόγια πολύ υψηλής ποιότητας, όλων των μεγάλων πολυτελών εμπορικών σημάτων», εξηγεί ο Ντε Βαλ. Η αγορά των πολυτελών ρολογιών έχει υποχωρήσει τον τελευταίο χρόνο, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και οι πλούσιοι αγοραστές σφίγγουν το ζωνάρι. Ο δείκτης Subdial Watch του Bloomberg, ο οποίος παρακολουθεί τα 50 ρολόγια με τις περισσότερες συναλλαγές, έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% από τον περασμένο Ιούνιο.

Για παράδειγμα, η τιμή ενός μεταχειρισμένου Audemars Piguet Royal Oak «Jumbo» μειώθηκε κατά περισσότερο από 35% τον τελευταίο χρόνο και τώρα πωλείται κατά μέσον όρο 71.692 δολάρια. Τα πλαστά ή αντίγραφα ρολόγια πολυτελείας αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα στη δευτερογενή αγορά ρολογιών, αξίας 25 δισ. ευρώ ετησίως, με ορισμένες απομιμήσεις να ξεγελούν ακόμη και τους πιο ειδικούς.

Η Omega, μέρος της Swatch Group AG, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τρεις πρώην υπάλληλοι συμμετείχαν σε εγκληματική συνωμοσία για την πώληση ενός «Φρανκενστάιν» Omega Speedmaster, από αυθεντικά εξαρτήματα vintage ρολογιών.Το ρολόι πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2021 για περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη τιμή που έχει καταβληθεί ποτέ για ρολόι Omega. Αγοραστής ήταν η ίδια η εταιρεία και δήλωσε ότι έπεσε θύμα εγκληματικής συνωμοσίας.