ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκολάτα: Στα ύψη η τιμή του αγαπημένου γλυκού - Σαρωτικές αυξήσεις στο κακάο

Σοκολάτα: Στα ύψη η τιμή του αγαπημένου γλυκού - Σαρωτικές αυξήσεις στο κακάο

Σοκολάτα: Σε ό,τι αφορά το κακάο, η τιμή του έχει εκτιναχθεί στα 3.170 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο έτος μπορεί να εκτοξευτεί μέχρι και τα 3.600 δολάρια.

Στο έλεος της ακρίβειας και η σοκολάτα καθώς η αξία του σπόρου από τα κακαόδεντρα των μεγαλύτερων τροπικών δασών παγκοσμίως ανταγωνίζεται μέχρι και τον χρυσό.

Οι ζαχαροπλάστες σχολίαζουν σχετικά: «Από εκεί που είχαμε τις γεύσεις, πικρή, γάλακτος, λευκή, η σοκολάτα τείνει να γίνει αρκετά πικρή διότι εμείς ως επαγγελματίες το έχουμε καταλάβει και στα τιμολόγια που παίρνουμε και πριν μερικές μέρες, αυξήθηκε κι άλλο η τιμή».

'Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της Neilsen IQ, η τιμή της σοκολάτας αυξήθηκε κατά 14% τον περασμένο χρόνο, με ορισμένους παρατηρητές της αγοράς να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση το επόμενο διάστημα.

«Η σοκολάτα έχει πάρει μία αύξηση της τάξεως του 14%, ο καρπός του κακάο, σε αυτό θα προσθέσω και μία αύξηση περίπου το 20% στο βούτυρο του κακάο που είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά για την καλής ποιότητας σοκολάτα».

Αυτό συμβαίνει καθώς ειδικοί προειδοποιούν πως αναμένεται μείωση στα αποθέματα κακάο, σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, λόγω του καιρικού φαινομένου «Ελ Νίνιο» που προβλέπεται να φέρει χαμηλότερες από τον μέσο όρο βροχοπτώσεις στη δυτική Αφική, όπου και καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό το κακάο.

«Αυτό που με φοβίζει μόνο είναι η ποιότητα της σοκολάτας που θα έχουμε στα χέρια μας, γιατί καταλαβαίνετε ότι από ένα σημείο και μετά αν βάλουμε κάτω την αύξηση της τιμής, το να επηρεαστούν κάποιες ποικιλίες κακαόδεντρου από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μία όχι τόσο καλής ποιότητας σοκολάτα».

Η ακρίβεια φαίνεται να επηρεάζει και ένα από τα πιο βασικά συστατικά της σοκολάτας, τον λοβό της βανίλιας που πλέον θεωρείται χρηματιστηριακό προϊόν.

«Τα τελευταία έξι χρόνια, η τιμή κιλού στον λοβό βανίλιας είναι η δεύτερη πιο ακριβή τιμή κιλού μετά το ασήμι».

Σε ό,τι αφορά το κακάο, η τιμή του έχει εκτιναχθεί στα 3.170 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο έτος μπορεί να εκτοξευτεί μέχρι και τα 3.600 δολάρια.

«Υπάρχει όμως και ένα ακόμα σενάριο το οποίο λέει ότι όλο αυτό είναι ένα σκηνοθετημένο πρόγραμμα προκειμένου να ανεβάσουν την τιμή της σοκολάτας, όπως είχε γίνει αντίστοιχα και με την τιμή της βανίλιας».

Πάντως, οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν ήδη διαπιστώσει την σημαντική αύξηση και στην τσέπη τους.