ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσω προπληρωμένων καρτών η καταβολή επιδομάτων

Μέσω προπληρωμένων καρτών η καταβολή επιδομάτων
INTIME

Αλλαγές στη διαδικασία πληρωμής της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ αλλά και της ΔΥΠΑ αναμένεται να επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης για χρήση προπληρωμένων καρτών και όριο στα μετρητά που θα μπορούν να κάνουν ανάληψη οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων επιδομάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση των προπληρωμένων καρτών θα συνδυασθεί με την επιβολή συγκεκριμένου ορίου στην ανάληψη μετρητών από τους δικαιούχους. Ετσι, οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, εκτός των αναπηρικών, καθώς και όλα τα επιδόματα της ΔΥΠΑ θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένων καρτών για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Εξετάζεται δε να συνδεθεί το ποσό που ο δικαιούχος των επιδομάτων θα καταναλώνει μέσω των προπληρωμένων καρτών με ενισχυμένη συμμετοχή, για παράδειγμα, στη φορολοταρία.

Να σημειωθεί εδώ ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την κυβέρνηση υπό την προηγούμενη σύνθεσή της να έχει δεσμευθεί ότι θα επιτύχει με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων, παράλληλα βέβαια με τον κεντρικό στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα, μόνο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καταβάλλεται μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ μόνο του μισού ποσού. Ολα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, ήτοι περίπου το 3% του ΑΕΠ μαζί με το εγγυημένο εισόδημα, πληρώνονται μέσω κατάθεσης στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, το επίδομα παιδιού (Α21) που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων που χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για τη συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο, τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), το επίδομα αναδοχής, η εισοδηματική ενίσχυση σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, το επίδομα στέγασης καθώς και αυτό της στεγαστικής συνδρομής για τους ανασφάλιστους υπερηλίκους.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα. Αντιθέτως, θα ενταχθούν τα επιδόματα που καταβάλλονται από τη ΔΥΠΑ, ήτοι το επίδομα ανεργίας, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας καθώς και αυτό που καταβάλλεται έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων, το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες, το ειδικό εποχικό βοήθημα, το βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη καθώς και το επίδομα διαθεσιμότητας.