ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερδίστε χρήματα αξιοποιώντας τον ήλιο

Κερδίστε χρήματα αξιοποιώντας τον ήλιο

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων υπόσχονται τα νέα προγράμματα που αξιοποιούν τον «ήλιο». Πρόκειται για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» τα οποία μπορούν να προσφέρουν από εξοικονόμηση μέχρι και κέρδος.

  • Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία), με επιδότηση που ξεκινάει από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

  • Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα

Μέσω του νέου Προγράμματος, τα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, που θα επωφεληθούν άμεσα, θα μπορούν να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες, σύγχρονης τεχνολογίας.

Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται, τα χαρακτηριστικά των οποίων είναι:

  1. Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους.
  2. Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
  3. Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.
  • «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και υπό την «ομπρέλα» του προγράμματος «Σπίτι μου».

Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Όπως έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Δείτε το αφιέρωμα του Newsbomb.gr για το νέο τοπίο στην ενέργεια και τι αλλάζει για τα νοικοκυριά