Η ΑΑΔΕ ΞΕΚΙΝΑ «ΣΑΦΑΡΙ» ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι έλεγχοι σε εκατομμύρια φορολογούμενους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

Νέοι έλεγχοι σε εκατομμύρια φορολογούμενους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

Η ΑΑΔΕ βάζει στο στόχαστρο περίπου 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Εκτεταμένη ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων στα εισοδήματα όσων το 2021 δήλωσαν έως 10.000 ευρώ, τρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι ώστε να ελεγχθεί ποιοι φοροδιαφεύγουν και ποιοι όντως έχουν χαμηλό εισόδημα.

Σύμφωνα με τον οικονομικό συντάκτη της ΕΡΤ, Θάνο Τσίρο, οι αριθμοί ουσιαστικά δείχνουν την εικόνα και προέρχονται από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλαμε πέρσι το 2022, αποτυπώνοντας τα εισοδήματα του 2021. Περίπου 3,75 εκατομμύρια είναι αυτοί που εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ και όπως θα δούμε περίπου το 36,6% των φορολογουμένων έχουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ.

Με αυτό το όριο οικογενειακού εισοδήματος εμφανίζονται ακόμα και οι οικογένειες με παιδιά. Από εκεί και πέρα μένει μόνο ένα 24,8% των φορολογουμένων να εμφανίζουν εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ. Και στην Ελλάδα αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ οικογενειακό είναι η μειοψηφία με ποσοστό μόλις 18,3%.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής μίλησε στο Σκάϊ και τόνισε ότι προωθείται μία μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική διασταύρωση. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που θα αξιοποιηθούν, αλλά και το σύνολο των πληροφοριών που καταφθάνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από διάφορες πηγές και τα οποία αφορούν τα συναλλακτικά μας ήθη καθώς επίσης και τις συνήθειες.



Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα οποία σε πραγματικό χρόνο θα γίνεται ο έλεγχος. Το μηχάνημα δε θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Όπως μας ενημέρωσε και ο κ. Τσίρος το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2024.

Τέλος στο σχέδιο που έκανε λόγο ο κ. Πιτσιλής για χορήγηση με αυτόματο τρόπο ΑΦΜ στους ανήλικους από 12 ετών και άνω, ο κ. Τσίρος συμπλήρωσε ότι ο υπάρχει μια συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στόχος είναι να υιοθετηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν και οι ανήλικοι να αποκτήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με τη συμπλήρωση του 12 του έτους της ηλικίας τους.

Σχετικές ειδήσεις