ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aυξημένες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης - Οι νέες συντάξεις είναι υψηλότερες από τις παλαιές

Aυξημένες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης - Οι νέες συντάξεις  είναι υψηλότερες από τις παλαιές
INTIME

Αύξηση πάνω από το 7,75% που αντιστοιχεί σε αυτή των παλαιών συντάξεων που καταβλήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2023, θα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι εφόσον υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του έτους. Παράλληλα και η εθνική σύνταξη αυξάνεται κατά 7,75%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις να είναι υψηλότερες από τις παλαιές.

Όπως είναι ήδη γνωστό, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε έως και την 31-12-2022 έχουν ήδη λάβει αναδρομικώς από την 1-1-2023 και εφεξής αύξηση 7,75% στο συνολικό ποσό της συντάξεώς τους, με τις διαφοροποιήσεις βεβαίως που προκαλούνταν από την ύπαρξη και το ύψος της τυχόν καταβαλλομένης προσωπικής διαφοράς.

Για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1-1-2023 και εφεξής εφαρμόζονται οι αρκετά αυξημένοι ετήσιοι δείκτες μεταβολής μισθών, οι οποίοι επιφέρουν σημαντική αύξηση των συντάξιμων αποδοχών, επί των οποίων υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και την 30-11-2023, να προτιμήσει να συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους αυτού, προκειμένου να τύχει αυτής της ευνοϊκής συνταξιοδοτικής μεταχείρισης, η οποία δεν θα ισχύει για τη συνταξιοδότηση εντός του 2024.

Ηδη, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τις 220.000.

Να σημειωθεί ότι συνολικά, εντός του 2022 υποβλήθηκαν περισσότερες από 212.000 αιτήσεις, συνεχίζοντας το κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης που ξεκίνησε μαζικά το 2021.