ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι εταιρικές χρεοκοπίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Αυξάνονται οι εταιρικές χρεοκοπίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Pixabay

Τα ομόλογα ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων υποβαθμίζονται και κατατάσσονται στη βαθμίδα των «σκουπιδιών», καθιστώντας και τον δανεισμό τους ακριβότερο. 

Η S&P Global αναμένει ότι τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων για τις εταιρείες με ομόλογα στη βαθμίδα των «σκουπιδιών» τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη θα ανέλθουν σε 4,25% και 3,6% αντίστοιχα έως τον Μάρτιο του 2024, από 2,5% και 2,8% φέτος τον Μάρτιο. Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ευελπιστεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει μια απότομη ύφεση και ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα λήξουν σύντομα.

Ο γαλλικός όμιλος λιανεμπορίου Casino με καθαρό χρέος 6,4 δισ. ευρώ τελεί σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του, με την υποστήριξη των δικαστικών αρχών. Η βρετανική εταιρεία Thames Water κοσμεί τα πρωτοσέλιδα με αφορμή ένα χρέος της τάξεως των 14 δισ. στερλινών. Ο σουηδικός κτηματομεσιτικός όμιλος SBB είχε υποστεί υποβάθμιση με κριτήριο την πιστοληπτική του ικανότητα τον Μάιο, όντας στο επίκεντρο της κρίσης στην αγορά ακινήτων, που απειλεί την οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, το κόστος της ασφάλισης έναντι της έκθεσης σε ομόλογα ευρωπαϊκών εταιρειών στην κατηγορία των «σκουπιδιών» είχε φθάσει την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα δωδεκαμήνου και πλέον. Κι αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν ατάραχοι από τον αυξημένο κίνδυνο να πτωχεύσουν επιχειρήσεις. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής του τμήματος ερευνών σταθερού εισοδήματος της Julius Baer, Μάρκους Αλενσπαχ, «παρατηρείται εφησυχασμός στην αγορά, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές, το πρώτο πεντάμηνο του 2023 οι χρεοκοπίες ήταν αντίστοιχες με το σύνολο του 2022».

Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός. Ορισμένοι εξ αυτών, συγκεκριμένα, θεωρούν πως οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων θα πρέπει να έχουν υψηλότερο ασφάλιστρο. Η τρέχουσα διαφορά του παγκόσμιου δείκτη ομολόγων υψηλής απόδοσης ICE Bofa είναι στις 435 μονάδες βάσης (bps), μειωμένη από τις 622 μονάδες έναν χρόνο πριν. «Οι διαφορές στις ομολογιακές αποδόσεις εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά περιορισμένες, χωρίς να αποτυπώνουν τους υπάρχοντες κινδύνους», παρατηρεί ο Γκάι Μίλερ, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής των αγορών στη Zurich Insurance Group. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, στις ΗΠΑ 122 επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη στο χρηματιστήριο, έχουν επωμιστεί υποχρεώσεις άνω των 50 εκατ. δολαρίων και έχουν ήδη καταθέσει αίτηση πτώχευσης από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα, κάτι που συνεπάγεται ότι οι χρεοκοπίες θα ξεπεράσουν τις διακόσιες τον αριθμό με την εκπνοή του 2023. Κι αυτό το μέγεθος είναι συγκρίσιμο με εκείνο κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και του κορωνοϊού.