ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η παραχώρηση ενός εταιρικού οχήματος δημιουργεί φορολογητέο εισόδημα

Πώς η παραχώρηση ενός εταιρικού οχήματος δημιουργεί φορολογητέο εισόδημα
Pixabay

Ως φορολογητέα παροχή σε είδος θεωρείται το δικαίωμα χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου, με εξαίρεση τα οχήματα μηδενικών ή χαμηλών ρύπων.

Ειδικότερα, το φορολογητέο ποσό υπολογίζεται για τον εργαζόμενο βάσει της λιανικής τιμής προ φόρων του οχήματος με προοδευτική φορολογική κλίμακα που ξεκινάει από 4% (για λιανική τιμή προ φόρων έως 14.000 ευρώ) έως φθάνει στο 20% (για λιανική τιμή προ φόρων 30.000 ευρώ και άνω), ενώ το ποσό μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος.

Αντιθέτως, η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. και με λιανική τιμή προ φόρων έως 40.000 ευρώ δεν υπάγεται σε φόρο. Ομοίως, η χρήση επαγγελματικών αυτοκινήτων των οποίων η λιανική τιμή προ φόρων δεν υπερβαίνει το ποσό των 17.000 ευρώ απαλλάσσεται ρητά από τον φόρο.

Σημειώνεται πως από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος του εργαζομένου εξαιρούνται ρητά τόσο η αποζημίωση για έξοδα κίνησης όσο και η αποζημίωση για τη δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος για τη φόρτιση ατομικού ή εταιρικού οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/ χλμ., εφόσον πρόκειται για έξοδα που πραγματοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης και αποδεικνύονται πλήρως με τα κατάλληλα παραστατικά.