ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ

Προς νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ
AP

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% σήμερα Πέμπτη, επεκτείνοντας τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός από τα πρόσφατα υψηλά ρεκόρ προς τον στόχο του 2%.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι κύριος παράγοντας που θα κρίνει πότε θα σταματήσει η αύξηση επιτοκίων είναι η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται στην ευρύτερη οικονομία η αυστηροποίηση της πολιτικής της, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης και περιορίζοντας τη διαθεσιμότητά της για εταιρείες και νοικοκυριά.

Η έρευνά της σε 158 τράπεζες της ευρωζώνης διαπίστωσε ότι η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις είχε «πέσει σε ιστορικό χαμηλό από την έναρξη της έρευνας, το 2003», αφού το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου μειώθηκε με «ισχυρότερο» ρυθμό απ' ό,τι αναμενόταν.

Για την πτώση της ζήτησης δανείων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο αλλά με βραδύτερο ρυθμό, οι τράπεζες ρίχνουν την ευθύνη στην αύξηση επιτοκίων και τις χαμηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης επενδύσεων. Συνέχισαν επίσης να αυστηροποιούν τα πιστωτικά πρότυπα, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα δανείων, αν και η μετατόπιση ήταν μικρότερη απ' ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο.

Μετά από δύο τρίμηνα στασιμότητας, η οικονομία της ευρωζώνης κινδυνεύει να υποστεί περαιτέρω ύφεση. Τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου, που αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα, δεν εκτιμάται ότι θα δείξουν παρά ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης. Ερευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε απότομη επιβράδυνση στις παραγγελίες, την παραγωγή και τις προσλήψεις σε εταιρείες σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον Ιούλιο.