ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To 2024 οι εκλογές στα Επιμελητήρια

To 2024 οι εκλογές στα Επιμελητήρια
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην αναβολή για άλλον ένα χρόνο των αρχαιρεσιών στα 59 Επιμελητήρια-μέλη της ΚΕΕΕ προχώρησε η κυβέρνηση. 

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χθες αναφέρει πως η επόμενη, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαδικασία εκλογής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιμελητηρίων της παρ. 1 του άρθρου 69 του ν. 4497/2017 (Α" 171), διεξάγεται σε ημερομηνία μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου 2024 και της 15ης Δεκεμβρίου 2024, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου επιμελητηρίου.

Οι επιμελητηριακές εκλογές εκ του νόμου διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και με τη νέα παράταση των αρχαιρεσιών, οι διοικήσεις των επιμελητηρίων θα οδηγηθούν σε έβδομο χρόνο θητείας.

Στην ΚΕΕ συμμετέχουν ισότιμα και τα 59 ελληνικά Επιμελητήρια: Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά, που εκπροσωπούν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας – κάπου 880.000 επιχειρήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναβολή είναι παρέμβαση υψηλού «επιτελικού» στελέχους της κυβέρνησης, προκειμένου να μην εκλεγούν υποψήφιοι πρόεδροι που έχουν μεγάλη απήχηση, αλλά δεν είναι της αρεσκείας του (παρότι ως είθισται σε αυτούς τους χώρους είναι και εκείνοι «γέννημα θρέμμα» Νέα Δημοκρατία), καθώς δεν έχουν βρεθεί αντίπαλοι υποψήφιοι ικανοί να τους ανταγωνιστούν.

Ως παράδειγμα, πηγές της αγοράς αναφέρουν την υποψηφιότητα του Νίκου Σοφιανού για την προεδρία του ΕΒΕΑ, καθώς είναι από τα αρχαιότερα μέλη της διοίκησης και με πολύ υψηλές επιδόσεις στις εκλογές, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, χωρίς έως στιγμής να έχει εμφανιστεί αντίπαλος.