ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά 15 ετών οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών

Σε υψηλά 15 ετών οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών
INTIME

Τις υψηλότερες τιµές από το 2008 αναµένεται να συναντήσουν οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν διαµερίσµατα στην Αθήνα ενόψει της νέας ακαδηµαϊκής χρονιάς. 

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που επιµελήθηκε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, τα διαµερίσµατα που προτιµούν οι φοιτητές, δηλαδή επιφάνειας έως 65 τ.µ., στο κέντρο των πόλεων, καταγράφουν εφέτος αύξηση κατά 10% της µέσης ζητούµενης τιµής ενοικίασης.

Ετσι, το µέσο ενοίκιο διαµορφώνεται σε 9,1 ευρώ/τ.µ. στο σύνολο της χώρας, ενώ στην Αθήνα αγγίζει πλέον τα 10,8 ευρώ/τ.µ.

Οι αυξήσεις τιµών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε περιοχές που ταυτόχρονα αποτελούν και δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς ενισχύονται επιπλέον και από το φαινόµενο των βραχυπρόθεσµων µισθώσεων. Ταυτόχρονα, καθώς φαίνεται πως στα κέντρα των µεγαλουπόλεων οι αυξήσεις στις µέσες ζητούµενες τιµές είναι µεγαλύτερες, υπάρχει µια τάση µετακίνησης των φοιτητών σε πιο αποµακρυσµένες περιοχές, θυσιάζοντας την απόσταση για µια πιο value for money στέγη».

Στην Αθήνα, οι υψηλότερες τιµές εντοπίζονται σε Κολωνάκι - Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, ∆άφνη, Γουδί και Εξάρχεια. Από την άλλη, η χαµηλότερη ζητούµενη τιµή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται στη Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων - Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η µέση αύξηση αγγίζει το 9% από πέρυσι, ενώ η µέση ζητούµενη τιµή ενοικίασης κινείται πέριξ των 9,2 ευρώ/τ.µ.

Οι µεγαλύτερες αυξήσεις στις µέσες ζητούµενες τιµές ενοικίασης φοιτητικών διαµερισµάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία - ∆όξα µε αύξηση 14% σε σχέση µε πέρυσι και µέση τιµή ενοικίασης 9,6 ευρώ/τ.µ. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή µε την υψηλότερη ζητούµενη τιµή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραµένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, µε µέση ζητούµενη τιµή 10,7 ευρώ/τ.µ.

Στις πιο οικονοµικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσµος, όπου κι εκεί ακόµη παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη µέση ζητούµενη τιµή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η υψηλότερη µέση ζητούµενη τιµή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς για το δεύτερο τρίµηνο του 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη µέση ζητούµενη τιµή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20%, αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα.