ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κάτω από τις 1.300 μονάδες στον απόηχο της υποβάθμισης των ΗΠΑ από την Fitch

Χρηματιστήριο Αθηνών:  Κάτω από τις 1.300 μονάδες στον απόηχο της υποβάθμισης των ΗΠΑ από την Fitch

Ισχυρές πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της υποβάθμισης των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch κατά μια βαθμίδα, στο AA+,για πρώτη φορά από το 2011.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,20% στις 1.281,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 35 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.102,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 4% στις 1.035,60 μονάδες.

Πτώση σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-3,37%), της ΔΕΗ (-3,26%), των ΕΛΠΕ (-2,82%) και της Aegean (-2,50%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-3,69%), του Εμπορίου (-3,25%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,88%).

Ανοδικά κινούνται 14 μετοχές, 78 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ιντερτέκ +6,58% και Fieratex +5,24%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Moda Bango -5,48% και Δρομέας -4,58%.

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch αντανακλά κυρίως τη διακυβέρνηση και τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις, αλλά δεν αντανακλά νέα δημοσιονομικά στοιχεία, επισημαίνει η Goldman Sachs. Όπως εκτιμά, η υποβάθμιση θα έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς είναι απίθανο να υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι κρατικών τίτλων των ΗΠΑ που θα αναγκαστούν να πουλήσουν με βάση την αλλαγή της αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνει η Goldman, τα κύρια σημεία σχετικά με την κίνηση της Fitch είναι τα εξής:

1. Η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε AA+ από AAA, αναφέροντας "την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια, το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν βαθμολογία "ΑΑ" και "ΑΑΑ" ως λόγους για την υποβάθμιση.

2. Η υποβάθμιση δεν περιέχει νέα δημοσιονομικά στοιχεία. Οι προβλέψεις της Fitch είναι παρόμοιες με αυτές της Goldman —συνεπάγονται έλλειμμα περίπου 6% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια— και η Fitch επικαλείται τις προβλέψεις του CBO στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του, επομένως η υποβάθμιση δεν αντικατοπτρίζει νέες πληροφορίες ή σημαντική διαφορά γνώμης για τις δημοσιονομικές προοπτικές. Ο οίκος αναμένει μια ήπια ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2023 και το α’ τρίμηνο του 2024, σε αντίθεση με την προσδοκία της G.S. ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση το επόμενο έτος

3. Η Goldman δεν πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι τίτλων του Δημοσίου των ΗΠΑ που θα αναγκαστούν να πουλήσουν λόγω της υποβάθμισης. Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση των ΗΠΑ το 2011 και, ενώ είχε σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα, δεν υπήρχε εμφανές αναγκαστικό sell-off εκείνη την περίοδο. Επειδή οι τίτλοι του Δημοσίου αποτελούν μια τόσο σημαντική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, οι περισσότερες επενδυτικές εντολές και ρυθμιστικά καθεστώτα αναφέρονται σε αυτούς ειδικά, αντί για κρατικό χρέος με αξιολόγηση ΑΑΑ.

4. Τέλος, όπως τονίζει η Goldman, η Fitch δεν προσάρμοσε το "ανώτατο όριο χώρας", το οποίο επιβεβαίωσε στο AAA. Εάν η Fitch είχε επίσης μειώσει το ανώτατο όριο της χώρας, θα μπορούσε να είχε αρνητικές επιπτώσεις για άλλους τίτλους με αξιολόγηση ΑΑΑ που εκδόθηκαν από αμερικανικές οντότητες. Αυτή η ενέργεια αξιολόγησης δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις για τίτλους που εκδίδονται από κρατικούς φορείς (GSE), ούτε για δημοτικούς εκδότες.