ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Αναστέλλονται για πέντε μήνες τα πρόστιμα

Κτηματολόγιο: Αναστέλλονται για πέντε μήνες τα πρόστιμα
INTIME

Στον «πάγο» για άλλους πέντε μήνες θα παραμείνουν τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο.

Η προθεσμία για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, η οποία έληγε στα τέλη Ιουλίου ύστερα από προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί, επιμηκύνεται εκ νέου έως το τέλος της χρονιάς, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μεταθέτοντας χρονικά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα πρόστιμα.

Οπως ήδη προβλέπεται, τα πρόστιμα για τους αμελείς ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι αναλογικά. Θα υπολογίζονται, δηλαδή, βάσει του εγγραπτέου δικαιώματος που δηλώνεται, της αξίας των ακινήτων που θα προκύπτει από το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού τους, καθώς και του χρόνου της καθυστέρησης της υποβολής δήλωσης σε σχέση με την προθεσμία για κάθε περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ και μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά θα προσαυξάνονται ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απαγορεύεται η κατάρτιση οποιασδήποτε εμπράγματης δικαιοπραξίας για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε, καθώς και η χορήγηση άδειας οικοδομής στο όνομα εκείνου που παρέλειψε να υποβάλει δήλωση.

Με τη νέα παράταση που δόθηκε και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αναστολή της απόφασης για την επιβολή των προστίμων, όσοι αμέλησαν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο από τον Φεβρουάριο του 2024 και μετά.

Θα προηγηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα δημοσιευτεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και θα ορίζει τον ειδικότερο τρόπο υπολογισμού του προστίμου ανά είδος δικαιώματος, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή προσαύξησης λόγω καθυστέρησης.