ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψηφίζει» Ελλάδα η Morgan Stanley – Θετική αναφορά στην κυβέρνηση

Morgan Stanley

Η Morgan Stanley δηλώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί την κορυφαία επενδυτική της θέση για τις αναδυόμενες αγορές.

Η Morgan Stanley επιλέγει την Ελλάδα ως κορυφαίο επενδυτικό προορισμό μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Marshall Stocker, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών του αμερικανικού οίκου, η ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών θεσμών που έχει αναλάβει η Ελλάδα υπό την παρούσα κυβέρνηση.

Μεταξύ των άλλων, το ανώτερο στέλεχος της Morgan Stanley σημείωσε πως η παρούσα ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε βελτιώσεις στο κράτος δικαίου, ενώ προσέφερε χείρα βοηθείας στις τράπεζες ώστε να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Επίσης σχολιάζει θετικά τη μείωση εταιρικών φόρων. Αναφορικά με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ο Marshall Stocker επεσήμανες πως μέσα σε ένα χρόνο έχει καταγράψει κέρδη 50%, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ελκυστική, καθώς διαπραγματεύεται με μόλις 7,5 φορές τα κέρδη της και με μερισματική απόδοση σχεδόν 4%.

«Η βελτίωση που καταγράφεται στους οικονομικούς είναι πολύ πιθανόν να αυξήσουν ενισχύσουν τις επενδύσεις αλλά και να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της της πιστοληπτικής ικανότητας και επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος του έτους.

Οι δύο παραπάνω παράγοντες ασκούν θετική επίδραση σε όλες τις μετοχές και δεν έχει σημασία ποιες μετοχές έχεις στο χαρτοφυλάκιό σου, καθώς όλες οι τίτλοι ανεβαίνουν όταν αυτοί οι οικονομικοί θεσμοί βελτιώνονται και επίσης οι ταμειακές ροές αυξάνονται από τη μείωση των φόρων. Κάποτε η χώρα παραλίγο να καταστρέψει το πείραμα της Ευρωζώνης και τώρα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Stocker.

Οι αναφορές στην Ελλάδα από τον επικεφαλής των αναδυόμενων χωρών της Morgan Stanley, έρχονται να προστεθούν σε ένα μπαράζ θετικών αναλύσεων για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες. Eσχάτως η αμερικανική Jefferies εμφανίστηκε θετική για τον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας πως οι αυξήσεις των επιτοκίων και η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα έχουν δώσει ώθηση στις επιδόσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι αναλυτές του οίκου υποστηρίζουν ότι η Εθνική Τράπεζα παραμένει στην καλύτερη θέση και στα δύο μέτωπα και αυξάνει την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα σε 7,40 ευρώ από 7,30 ευρώ που πρότεινε πριν, με σύσταση αγοράς. Για τις Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, οι συστάσεις παραμένουν διακράτηση (hold) με τιμές στόχους τα 3,10 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 2,70 ευρώ. και τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ για τη Eurobank χωρίς κάποια αλλαγή. Για τη μετοχή της Alpha Bank, η σύσταση παραμένει υποαπόδοση (underperformance) με τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ.