ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: Έρχονται διορθώσεις στις τιμές ζώνης

Αντικειμενικές αξίες: Έρχονται διορθώσεις στις τιμές ζώνης
Eurokinissi

Το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι σχέδια για επικαιροποιήσεις και διορθώσεις στις τιμές ζώνης, επέκταση των αντικειμενικών αξιών, σε όλη τη χώρα, ψηφιοποίηση των ζωνών, ενώ παράλληλα στήνεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της αγοράς.

Η ειδική ομάδα εργασίας του Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικώνμέχρι το τέλος του έτους θα ετοιμάσει τις νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν σταδιακά από το 2024.

Οι ανατροπές που έχουν δρομολογηθεί προβλέπουν:

  • Tο άλμα των τιμών που καταγράφεται στην αγορά των ακινήτων έχει ανοίξει την ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών σε πολλές περιοχές, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των νότιων και βόρειων προαστίων του Λεκανοπεδίου. Σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας αντιδρώντας στις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών έχουν υποβάλει ενστάσεις ζητώντας επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης που ισχύουν στην περιοχή τους με κούρεμα των μεγάλων αυξήσεων οι οποίες ισχύουν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2022.
  • Σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων όπως αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. Με βάση αυτά τα στοιχεία που συλλέγει, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.
  • Για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τιμές ζώνης 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος.Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία, με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι η επέκταση των αντικειμενικών αξιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.
  • Εντείνεται η ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και παράλληλα εμπλουτίζεται ηδιαδικτυακή εφαρμογή γεωχωρικής απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού συστήματος Valuemaps. Καθημερινά, χιλιάδες πολίτες αναζητούν τις αντικειμενικές αξίες στον ψηφιακό χάρτη, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από ξένους οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.