ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία

Χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πάνω από 5.300 φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις είχαν κάνει αίτηση για πτώχευση. Από αυτούς, οι 2.186 έχουν πάρει δικάσιμο.

Ο νέος Πτωχευτικός προβλέπει ότι όσοι δεν μπορούν να βρουν λύση είτε μέσω εξωδικαστικού είτε ως ευάλωτοι μπορούν να πτωχεύσουν ακόμα κι αν είναι φυσικά πρόσωπα. Με την πτώχευση λαμβάνεται ένα απαλλακτικό, σταματούν οι απαιτήσεις και οι διώξεις και ο πρώην υπερχρεωμένος μπορεί να κάνει νέο ξεκίνημα.

Εάν έχει περιουσιακά στοιχεία, τότε αυτά ρευστοποιούνται μέχρι το ποσό της οφειλής. Εάν δεν επαρκούν για την οφειλή, ρευστοποιείται ό,τι υπάρχει και η υπόλοιπη οφειλή διαγράφεται. Εάν δεν υπάρχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, τότε παραμένει για ένα - δύο χρόνια σε ένα μητρώο και ο υπερχρεωμένος παίρνει το απαλλακτικό. Σε όλη αυτή τη διάρκεια και μετά το απαλλακτικό σταματούν οι απαιτήσεις από πιστωτές και κάθε μέτρο. Γι’ αυτό, το κομμάτι αυτό του Πτωχευτικού ονομάζεται και «Δεύτερη ευκαιρία».

Μέχρι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, εκκρεμούσαν από την προηγούμενη δεκαετία περίπου 47.000 υποθέσεις που είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Με τον νέο Πτωχευτικό και με σειρά παρεμβάσεων επιτάχυνσης των διαδικασιών στη Δικαιοσύνη, ο αριθμός αυτός έχει πέσει στις 15.000 και σύντομα θα έχει μηδενιστεί.

Από τις 47.000 υποθέσεις, οι 32.900 έχουν ήδη περάσει στις δικαστικές αίθουσες, όπου για το 42% απορρίφθηκε η προστασία. Κύρια αιτία ήταν ότι δεν πληρούσαν τους όρους για προστασία. Ολοι αυτοί που απορρίφθηκαν (πάνω από 12.000) είχαν το δικαίωμα και έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δηλαδή μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη που δεν μπορούσαν με τον νόμο Κατσέλη. Σχεδόν 20.000 κατάφεραν να ρυθμίσουν και να προστατεύσουν την κατοικία τους.